Chicago, IL
72°
Mostly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 18mph ESE
Humidity: 56%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 2
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
72°F
73°F
70°F
70°F
68°F
WedThuFriSatSun
66°F / 48°F
55°F / 43°F
55°F / 39°F
50°F / 37°F
54°F / 41°F

Published 5 years ago

By Antonije Kovačević

DUŠAN PRELEVIĆ PRELE, IZABRANE PRIČE: Sve je to boza!

Dok je pisao priče iz ove knjige, Prele je znao da neće živeti večno. Ali zato njegove reči hoće. “Ko želi da živi večno” je živi dokaz. Serbian Times će u nekoliko nastavaka predstaviti ovaj svojevrsni spomenar starog Beograda. Opustite se i naručite tulumbe, ako imate gde…

„Cockta” je bila piće naše mladosti, ali malo sutra!

Limburga meseca! Samo će oni kojima godine čine nezgodne saputnike potvrditi tu „šitčinu” od tečnosti boje preprženog šećera. Ono je došlo kasnije. Probajte da sabijete devet tulumbi i četiri „egipatske” pa zalijete to reskim napitkom!

Čik slistite jedanaest šampita uz vodicu „mladosti”? Mislim, onih pravih kod bivšeg „Medžeda”. Našli biste se pored američke čitaonice kako bljujete minuli rad. Pozeleneli bi vam podočnjaci. Preselo bi vam špartanje štraftom. Džaba svi žiponi i konjski repovi za kojima ste ušinuli vrat. Ne bi vam na kraj pameti bila igranka i Mile Lojpur. Kakve dame, koje biranje?!

Ali sve je funkcionisalo ukoliko biste poslastice presekli jednom ljudskom bozom! Braonkasti „kraljevski” eliksir bio je lek, zadovoljstvo, navika i istinski tečni zaštitni znak generacije. O mladosti mišljenja mogu biti podeljena.

OMILJEN MEĐU ŽENAMA: Prele sa Jelenom Tinskom i Biljanom Vilimon

Koliko puta smo vodili trebe na bozu ne primećujući njihovo mrštenje jer su, kao i sve lepo vaspitane devojčice, preferirale limunadu. Na stranu to što su beogradski poslastičari mešali vodu i vitamin C i uvaljivali nam divljaka. Neke od njih pristajale su na kompromis prevalivši preko napućenih usana:

„Ja bih jedan špricer”! Pola boza – pola limunada.

Svaki momak koji je iole držao do sebe štemovao bi čist kukuruzov produkt! Ređe, dve trećine plus jedna trećina tih nazovi limunada!

„Napravi jedan jači, Džemo!”

Za to vreme „De Hevilend” bi vrteo propelere negde u Batajnici. Gledajući u malu, pomilovali bi joj obraz za rastanak! Vi ste, naravno, pali na popravni, ona je imala jedino iz domaćinstva četvorku! Ide u Slano kod Dubrovnika, vama je predstojalo rvanje sa fizikom i hemijom do sredine avgusta. Niste mogli znati da vas je profa većpustio, samo malo zateže!

Docnije su opkolili vitasokovima, oterali klaker, zabatalili kabezu, ali vi ste
prešli na „manastirku” i belo i sobu. Razbili neprijatni vermut zajedno sa
buteljkom kruškovca! Ne ponovilo se!

LEGENDARNI CITATI: Dušan Prelević Prele

Još kasnije, otkrili ste viski, pa vam je to bilo malo, krenete na „čivas”, čujete
da su naši momci fora u Parizu, naručujete par meseci „martel”,„kurvoazje”…

Jedino bozu nikada niste ostavljali u regal uspomena. Kad god vam je crno
pred nogama, osećate se prazno, želite da se napijete, krenite predigru sa
bozom! Poput infuzije! Neka vam pripadne muka! Šta ste sve polokali, nijedna hemijska reakcija ne bi uspela da napravi posao u vašem trbuhu!

Svi nepodobni elementi povlače se pred oružjem na koje nisu navikli! Beži mamurluku, ide boza!

Ne verujete? Ni ja, ali funkcioniše.

Samo mi malo teže idu tulumbe! Živeli!

NAPISAO: Dušan Prelević Prele

Ovo je samo jedna od mnogo priča koje možete pročitati u knjizi “Ko želi da živi večno”, koju možete kupiti samo online putem sajta www.dusanprelevic.rs

YOU MAY LIKE