Chicago
50°
Делимично облачно
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 45°F
Ветар: 17mph SW
Влажност: 56%
Притисак: 29.8"Hg
УВ индекс: 2
ПетСубНед
43/39°F
43/37°F
41/32°F

Published 2 godine ranije

By admin

DRŽAVA POKLANJA 500 SEOSKIH KUĆA: Ovo su uslovi koje morate da ispunite!

Vlada Srbije dodeljuje bespovratna sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2022. godinu. U Ministarstvu za brigu o selu, oni će po ovom programu raspisati javni poziv za građane u prvom kvartalu 2022. godine.

Za projekat će biti izdvojeno 500 miliona dinara, a ove godine će biti dodeljeno oko 500 kuća.

“Rok za podnošenje prijava teče, kao i prethodne godine, od dana objavljivanja javnog konkursa do utroška budžetskih sredstava predviđenih za ovu namenu”, navode u ovoj instituciji.

Kriterijumi za dodelu bespovratnih sredstava

Postoje i određeni uslovi koji će morati da budu ispunjeni da biste konkurisali za kuću na selu. Kuće su prevashodno namenjene samohranim roditeljima, supružnicima i vanbračnim partnerima, mladim poljoprivrednicima/cama do 45 godina života. Uslov za učešće na javnom konkursu je da su podnosioci zahteva punoletni, da nemaju nekretninu na svoje ime ili da je nisu otuđili u prethodnih pet godina, da nisu u srodstvu sa prodavcem…).

Takođe, seoska kuća sa okućnicom, za čiju kupovinu podnosioci prijave konkurišu, mora ispunjavati određene uslove, a to je da bude uslovna za život, da njena ukupna vrednost ne prelazi 1.200.000 dinara, da se nalazi van gradskih i prigradskih naselja, da su rešeni imovinsko-pravni odnosi i slično, prenosi Alo.

“Svi uslovi za konkurisanje i kriterijumi za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom biće detaljno naznačeni u Javnom konkursu koji će biti objavljen na sajtu Ministarstva za brigu o selu i u javnim glasilima sa nacionalnom pokrivenošću”, kažu nadležni.

Kako da dobijete kuću od države

Podnosilac prijave samostalno pronalazi seosku kuću sa okućnicom koja je na prodaju;

Nakon kontaktiranja prodavca, podnosilac prijave popunjava “Obrazac prijave” i obraća se jedinici lokalne samouprave (JLS) na čijoj teritoriji se nalazi objekat;

Jedinica lokalne samouprave šalje u terensku kontrolu svoje stručno lice, ovlašćeno da izvrši procenu tržišne vrednosti izabrane kuće sa okućnicom;

Terenskoj kontroli ovlašćenog lica JLS prisustvuju kupac (podnosilac prijave) i potencijalni prodavac, koji treba da se saglasi sa procenom vrednosti i to navede u izjavi koja je sastavni deo obavezne dokumentacije propisane ovim programom i koju šalje podnosilac prijave prilikom konkurisanja;

Ispunjenost uslova utvrđuje ovlašćeno stručno lice u obrascu prijave koji je sastavni deo konkursne dokumentracije i sadrži izjavu koju potpisuje gradonačelnik ili predsednik opštine, prenosi Mondo.

Podnosilac prijave šalje “Obrazac prijave” sa ostalom prikupljenom dokumentacijom na adresu Ministarstva za brigu o selu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Novosti
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE