Chicago
10°
Clear
7:04 am5:02 pm CST
Feels like: -4°F
Wind: 11mph WNW
Humidity: 48%
Pressure: 30.48"Hg
UV index: 0
TueWedThu
12/5°F
27/19°F
30/5°F

Published 05:06

By admin

DRUGA VELIKA SEOBA SRBA IZ KRIVELJA: Celo selo se izmešta zbog kineskog rudnika

Površinski kopovi Veliki Krivelj, Novo Cerovo, borska “Jama” i kamenolom stegli su obruč oko Velikog Krivelja. Ekspanzijom stogodišnjeg rudarenja umnožavali su se loši uticaji na životno okruženje sela sa više od hiljadu stanovnika i 400 kuća. Meštani, država i kineski partneri, Ziđin, saglasni su da je iseljavanje celog mesta – jedino rešenje.

Nekim meštanima Velikog Krivelja neće biti prvi put da se sele. Kako je napredovalo rudarenje na površinskom kopu Veliki Krivelj, od te 1979. godine, tako su nestajale, jedna po jedna, kuće i cela domaćinstva u ovom selu.

“Ovaj deo sela se već jednom izmestio i moja porodica je odavde preseljena, ne tako daleko na teritoriju naselja Banjica Krivelj”, kaže Dalibor Stanković.

“Imam 71 godinu, ovde sam se rodio, ovde sam živeo, preselio sam se odavde pre jedno pet-šest godina i sad čekam drugo preseljenje”, istakao je Ljubiša Ćosić.

ČEKA DRUGO PRESELJENJE: Ljubiša Ćosić (71)

Selidba najteže pada starima, iako im je rudnik u dvorištu, a hrana i voda prekriveni rudničkom prašinom.

“Mi imamo tri domaćinstva, ako budu preselili ceo Krivelj, tri domaćinstva, tako da je veoma teško da se to odluči”, navela je Mirjana Anđelović.

U početnoj fazi razgovora zna se da će postojati tri modela za iseljavanje. Pojedinačno svako domaćinstvo, celo selo na drugo mesto ili pravična isplata.

“Zajedno sa meštanima, zajedno sa strateškim partnerom, ja očekujem da u narednih mesec dana napravimo tačan plan i novac koji je potreban da bismo to uradili, ja zaista mislim da nema razloga da već na jesen ne krenemo sa tim procesom”, rekla je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. 

“Država je zauzela jedan stav, a to je stav da mora da se preseli celo selo uz sve uslove i poštovanje životne sredine”, naveo je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Meštani Velikog Krivelja uputili su resornom ministarstvu zahtev da ovo preseljenje bude u skladu sa rudničkim kartama overenih rezervi, kako se za pola veka ne bi ponovo selili.

Izvor: RTS.rs Foto: Bor030 /Printscreen RTS

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!