Chicago, IL
68°
Partly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 14mph ESE
Humidity: 48%
Pressure: 29.88"Hg
UV index: 6
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
68°F
68°F
64°F
68°F
70°F
WedThuFriSatSun
66°F / 50°F
57°F / 45°F
55°F / 41°F
50°F / 39°F
55°F / 41°F

Published 3 years ago

By admin

DOSTOJAN TRONA SVETOG PETRA CETINJSKOG: Ustoličen mitropolit Joanikije!

U Cetinjskom manastiru danas je ustoličen mitropolit Joanikije. Patrijarhu Porfiriju na liturgiji u Cetinju, na kojoj je upravo uveden u tron mitropolit Joanikije, sasluživao je i episkop kruševački David sa nekoliko sveštenika.

Joanikije je ustoličen rečima “Dostojan”, a pre toga je vladika David pročitao i saborski akt o izboru i ustoličenju vladike Joanikija za mitropolita crnogosrko-primorskog.

Prema crkvenim kanonima, da bi se episkop hirotonisao ili ustoličio potrebno je da budu sabrana najmanje 3 arhijereja na jednom mestu, što je ovde na Cetinju i učinjeno, tako da je sve urađeno i pored poteškoća u skladu sa kanonima Crkve (patrijarh, mitropolit Joanikije i episkop David).

Sveštenstvo je po dogovoru vraćeno za Podgoricu, gde služe liturgiju u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja, a zatim će se patrijarh i novoustoličeni mitropolit, po zavrsetku službe na Cetinju vratiti za Podgoricu, kako bi se pridružili ostalim arhijerima na svečanom ručku i trpezi ljubavi.

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije helikopterom su sleteli na Cetinje gde je situacija dosta haotična.

Pre mitropolita Joanikija na Cetinju je ustoličeno četrdeset crnogorsko-primorskih mitropolita Srpske pravoslavne crkve.

Za razliku od ranijih, na ustoličenju u nedelju nije bilo narodnog zbora, ali ni političara.

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen YouTube / Телевизија Храм

YOU MAY LIKE