Connect with us

Amerika

DONALD TRAMP PREBAČEN U BOLNICU: Ima povišenu temperaturu, počeo da prima terapiju! (VIDEO)

Published

on

Američki predsednik Donald Tramp prebačen je u vojnu bolnicu Volter Rid u Betezdi, predgrađu Vašingtona, gde će provesti narednih nekoliko dana i planirano je da radi iz bolničkog aparatmana. Predsednik je izašao iz Bele kuće noseći masku, i sam ušao u predsednički helikopter kojim je prebačen u bolnicu.

Trampu je prepisana terapija regeneronom, koktelom poliklonalnih antitela u kojem se nalaze i cink, vitamini. Kako je naveo izvor blizak Beloj kući, predsednik SAD od jutros ima povišenu temperaturu, a rečeno je i da ima “blagih problema sa disanjem”, prenosi CNN.

Po dolasku u bolnicu tvitovao je video snimak, snimljen nešto ranije u Beloj kući, u kojem se zahvaljuje građanima na podršci. “Mislim da sam vrlo dobro ali želimo da budemo sigurni da je sve kako treba. Prva dama se dobro oseća. Hvala vam”, poručio je predsednik Tramp.

Odluka o prelasku u bolnicu je mera predostrožnosti nakon što je predsednik testiran pozitivan na Kovid-19, saopštila je portparolka Bele kuće Kejli Mekeneneni ranije u petak.

“Predsednik je dobro raspoložen, ima blage simptome, i radio je ceo dan”, saopštila je Mekeneni.

“Iz velike predostrožnosti i na preporuku njegovog lekara i medicinskih eksperata, predsednik će narednih nekoliko dana raditi iz prostorija u Volter Ridu narednih nekoliko dana”, rekla je.

Trampov lekar Šon Koneli saopštio je da će predsednik početi da prima terapiju lekom remdesivir.

U belešci koju je poslao Beloj kući, Koneli je naveo da je “u petak uveče imao to zadovoljstvo da saopšti da se predsednik oseća veoma dobro”.

“Nema potrebe za terapijom kiseonikom, ali smo u konsultaciji sa specijalistima odlučili da počnemo terapiju lekom remdesivir. Predsednik je uzeo prvu dozu i odmara se”, napisao je Koneli.

Jedan zvaničnik Bele kuće rekao je da predsednik nije predao dužnosti potpredsedniku Majku Pensu.

“Lekari su savetovali da predsednik bude prebačen u bolnicu da bi, u slučaju potrebe, odmah mogla da mu se ukaže hitna nega”, izjavio je jedan zvaničnik Bele kuće.

Jedan izvor agencije Rojters naveo je da Tramp ima nisku temperaturu. Bela kuća ranije je saopštila da mu je Trampov lekar dao injekciju sa eksperimentalnim koktelom antitela – Regeneron.

Predsednikov sin Erik Tramp na Tviteru je napisao da je njegov otac “pravi borac”. “Izboriće se sa ovim sa istom snagom i uverenjem sa kojim se bori za Ameriku svakog dana. Pozivam vas da mi se pridružite u molitvi za njegov oporavak. Nikad nisam bio više ponosan na nekoga i to što su morali da podnesu”.

U međuvremenu, saopšteno je da je troje novinara koji prate Belu kuću u petak testirano pozitivno na Kovid-19.

Predsednik Tramp prethodne noći je saopštio da su on i prva dama Melanija Tramp testirani pozitivni na Kovid-19.

Šef osoblja Bele kuće Mark Medouz rekao je da predsednik ima “blage simptome”, i da nastavlja da radi.

74-godišnji Tramp ima povišeni rizik od komplikacija zbog smrtonosnog virusa zbog svojih godina i telesne težine. Tokom svog mandata bio je dobrog zdravlja ali nije poznato da redovno vežba ili se zdravo hrani.

Potpredsednik Majk Pens i njegova supruga testirani su negativni. Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkog doma, takođe je testirana na Kovid i dobila je negativan rezultat.

Ona je podsetila da postoji protokol o kontinuitetu vlade u slučaju da predsednik bude onemogućen da obavlja svoje dužnosti. Prema protokolu, predsedničke dužnosti u tom slučaju preuzima potpredsednik, a u slučaju da i on ne može da obavlja dužnost – predsedavajući Predstavničkog doma.

I demokratski kandidat Džo Bajden i njegova potpredsednica Kamala Haris testirani su negativni, saopšteno je iz izbornog štaba demokrata.

Trampova kandidatkinja za Vrhovni sud Ejmi Koni Beret koja je bila sa predsednikom i mnogim drugim zvaničnicima u subotu u Beloj kući, a na Kapitol hilu se sastajala sa članovima Senata, takođe je testirana negativna, saopštila je Bela kuća. Potvrđeno je da je imala blagi slučaj Kovida ranije ove godine.

Međutim, najmanje četiri osobe koje su prisustvovale objavi njene nominacije u Beloj kući su testirane pozitivno – bivša Trampova savetnica Kelien Konvej, predsednik Univerziteta Notr Dam Džon Dženkins i republikanski senatori Majk Li i Tom Tilis.

Li i Tilis su članovi senatskog Odbora za pravosuđe, koji bi 12. oktobra trebalo da održi pretres o potvrdi nominacije Ejmi Koni Beret.

Konvej je tvitovala da ima blagi kašalj, da se oseća dobro i da je u karantinu.

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen Twitter @realDonaldTrump

Advertisement