Connect with us

Srbija

SRBIN NAPRAVIO NAJPOUZDANIJI TEST NA KORONU: Spremni smo da pomognemo našoj zemlji! (FOTO, VIDEO)

Published

on

Najpouzdaniji test na koronu putem krvi patentirala je francuska kompanija “NG Bajotek”. Međutim, malo je poznato da iza ove renomirane kuće stoji Srbin Milovan Stankov.

Kako za “Srpski telegraf” priča Stankov, njegov projekat pobedio je među 800 kandidata, a test se već distribuira u više od 40 zemalja sveta.

“Naša kompanija razvila je kapacitet proizvodnje koji danas prevazilazi četiri miliona testova mesečno. Uporedo, COVID-19 direktni antigen test jeste CE registrovan krajem augusta i pušten je u prodaju. Inovacija se u osnovi zasniva na mogućnosti istovremene dijagnostike više biomarkera, nekompatibilnih po klasičnim principima, u okviru istog testa. Tome je dodata i mogućnost očitavanja rezultata korišćenjem specijalno dizajniranog optičkog instrumenta i prenošenje rezultata putem postojećih digitalnih aparata. Što se tiče dijagnostike iz kapi krvi iz prsta, jednostavno, bili smo spremni više od drugih, iskustveno, tehnički i industrijski”, objasnio je Stankov.

Prilikom razvoja testa, kako kaže, pomogle su im kolege iz Kine.

“Pre tri godine razvijali smo test za dijagnostiku zika virusa za brazilsko tržište. Princip razvoja dijagnostičkog testa za koronu i zika virusa u osnovi je isti. Praktično, već smo imali sve što je bilo potrebno da razvijemo COVID-19 test, falio nam je samo sintetizovani rekombinantni protein virusa, koje smo dobili od kolega iz Kine”, kazao je on.

“NG Bajotek” ima uspješnu saradnju sa najpoznatijim svetskim centrima i laboratorijama, ali Stankov ne zaboravlja rodnu zemlju.

“U ovoj situaciji i epidemiji korone mi smo spremni da ponudimo uzorke naših proizvoda odgovarajućim institucijama u Srbiji, besplatno za klinička istraživanja i aktivno učestvujemo u vladinim programima za eradikaciju ove epidemije”, naveo je Stankov.

Izvor: Radio Sarajevo
Foto: Printscreen YouTube / AMR Detectool Project

Advertisement