Chicago, IL
55°
Sunny / Wind
6:02 am7:36 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 20mph W
Humidity: 32%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 2
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
55°F
54°F
52°F
50°F
48°F
SatSunMonTueWed
50°F / 37°F
61°F / 41°F
64°F / 52°F
59°F / 41°F
46°F / 39°F

Published 2 years ago

By admin

DOJAVE O BOMBAMA U ŠKOLAMA ŠIROM SRBIJE: Đaci prebačeni na onlajn nastavu, policija na terenu!

U više gradova u Srbiji stigle su dojave o bombama u osnovnim i srednjim školama, saznaje Euronews Srbija u Ministarstvu prosvete, a još se prikupljaju podaci o tačnom broju. Kontradiverzione ekipe su na terenu, a učenici u školama u kojima su stigle dojave prelaze na onlajn nastavu.

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu da su svi objekti evakuisani, a đaci će biti vraćeni na nastavu tek kada policija pregleda sve škole.

“Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi, prema do sada pristiglim informacijama, dobilo je više škola širom Srbije sa područja školskih uprava Valjevo, Kraljevo, Beograd, Kosovska Mitrovica, Niš, Požarevac, Zaječar, Užice, Jagodina, Čačak, Kruševac, Zrenjanin. Prema ranije utvrđenoj proceduri, objekti su evakuisani, a učenici će biti vraćeni na nastavu kada ekipe MUP-a pregledaju objekte i kada se utvrdi da je bezbedno. O načinu organizovanja časova i povratku na neposrednu nastavu, škole obaveštavaju učenike i njihove roditelje putem redovnih kanala komunikacije”, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Kontradiverzione ekipe na terenu

Roditelji u određenim školama u Beogradu su dobili poruke da deca prelaze na olnine nastavu. Objekti u Valjevu su ispražnjeni, a na teren su izašle kontradiverzione ekipe.

U Nišu je na adrese desetak osnovnih škola stigla dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi.

“Oko 6.30 sati stigla je prijava da je u desetak osnovnih škola stigla dojava o bombama. Policija je na terenu, obavlja kontradiverzioni pregled. Učenici nisu ulazili u škole”, rečeno je za Euronews Srbija u niškoj policiji.

Po treći put za kratko vreme preteći mejl stigao je na adresu Filološke gimnazije u Beogradu. O svemu su obavešteni roditelji, učenici, Ministarstvo prosvete, školska uprava, policija.

“Mejl je jutros stigao oko 7 sati. Obaveštene su kolege, razredne starešine, đaci da se nastava od 8 organizovana onlajn. Poslala sam paralelno ministarvu, školskoj upravi i policiji obaveštenje o tome”, kaže za Euronews Srbija direktorka te škole Dragana Ćećez Iljukić.

“Mejl je jutros stigao oko 7 sati. Obaveštene su kolege, razredne starešine, đaci da se nastava od 8 organizovana onlajn. Poslala sam paralelno ministarvu, školskoj upravi i policiji obaveštenje o tome”, kaže za Euronews Srbija direktorka te škole Dragana Ćećez Iljukić.

Ona je dodala da je policija bila do škole i da je evidentirala prijavu, a čeka se kontradierziona ekipa koja će pregledati objekat.

U mejlu koje su dobile mnoge škole navodi se da je postavljen eksploziv i sat koji može da detonira sve. Piše da je postavljen kilogram i po plastičnog eksploziva i da su uključeni tajmeri i poziva se na evakuaciju. Još se dodaje i da je u ostalim školama u okruženju postavljen eksploziv i da su i te škole obaveštene mejlom ili telefonski.

Pretnje o bombi u srpskim školama na KiM

Dojave o postavljenim eksplozivnim napravama su stigle i u škole na teritoriji Kosova i Metohije u OŠ “Kralj Milutin u Gračanici, OŠ Branko Radičević u Severnoj Mitrovici i OŠ “Knez Lazar” u Donjoj Gušterici, OŠ “Miladin Mitić” u Lapljem selu, OŠ “Sveti Sava” u Sušici, javlja dopisnica Euronews Srbija.

Iz Kancelarije za KiM saopšteno je da su u svim srpskim osnovnim školama u južnoj pokrajini noćas stigle anonimne pretnje o postavljenim bombama.

“Preteći mejlovi upućeni su na adrese 71 škole na KiM, a ovo je prvi put da mejl takve sadržine bude upućen u srpske obrazovne institucije u pokrajini”, navodi se u saopštenju.

Na osnovu uputstva Ministarstva prosvete Srbije, učenici će do provere navoda o pretnjama biti upućeni na onlajn nastavu, a rad škola u srpskim sredinama sada zavisi od toga koliko će efikasno Kosovska policija da pretraži sve škole.

Načelnik Školske uprave Kruševac Zoran Aksović rekao je za RTS da su kruševačke osnovne škole dobile jutros preteće dojave o postavljenim eksplozivnim napravama. Policija je na terenu, u toku je kontradiverzioni pretres svih objekta za koje je poslata anonimna dojava.

Tanjug prenosi da su dojave stigle i u sve škole u Novom Pazaru, kao i u Baljevcu u opštini Raška.

Podsetimo, dojave o postavljenim eksplozivnim napravama stigle su 8. juna na mejl adrese 214 osnovnih i srednjih škola u Beogradu. Kontradiverzionim ekipama je trebalo dva dana da sve objekte pregledaju.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Euronews
Foto: RINA

YOU MAY LIKE