Connect with us

aktuelno

DODELA OSKARA 2021: Prestižna filmska nagrada u znaku rasne i rodne raznovrsnosti!

Published

on

U nedelju, 25. aprila, održava se 93. dodela nagrada Američke filmske akademije. Ove godine dogodio se prelomni trenutak za akademiju, koja je nominovala do sada najraznovrsniju grupu reditelja, glumaca I producenata.

Devet od 20 kandidata za Oskare za glumu su predstavnici manjina. Dve žene, od kojih jedna Azijka, u trci su za Oskara za režiju. Sedamdeset žena je ukupno osvojilo 76 nominacija za Oskare.

Društvene promene uticale su na raznovrsnost u dodeli Oskara, smatra sociolog Andrea Pres, koja predaje medije na Univerzitetu Virdžinije.

“Aktivisti su dospeli u centar pažnje a onda je spoznaja o tim problemima prodrla u svest šire javnosti…”…uz to, demografska struktura Amerike se ubrzano menja.”

U kategoriji najboljeg filma, pet od osam nominovanih filmova su režirale žene ili reditelji manjinskih zajednica. Juda i crni Mesija, istorijska drama o rasnoj nepravdi I ubistvu u Americi 1960-ih je prvi nominovani film sa kompletno crnačkom glumačkom postavom. Film je nominovan u šest kategorija.

Minari, korejsko-američki film o iskustvu doseljenika u Ameriku takođe je osvojio šest nominacija. Među njima je I prva nominacija za glavnu mušku ulogu za jednog Amerikanca azijskog porekla a za najbolju sporednu žensku ulogu po prvi put je nominovana jedna glumica iz Južne Koreje.

Azijsko američki reditelj Li Ajzak Čang takmiči se sa azijsko-američkom koleginicom Kloi Žao za Oskara za režiju.

Film Kloi Žao – Zemlja nomada – bavi se ljudima koji zive na marginama američkog društva. Osvojio je šest nominacija za Oskare.

Pogledajte trejlere ostvarenja nominovanih za najbolji film 2021. godine!

Zvuk metala takođe je osvojio šest nominacija, a među njima je I nominacija za najboljeg glumca za Riza Ahmeda – koji je prvi musliman u istoriji nominovan u toj kategoriji. Ahmed glumi bubnjara koji gubi sluh.

Vajola Dejvis je još jedna afroamerička glumica koja je dobila nominaciju. U filmu “Crna zadnjica Ma Rejni”, ona glumi zajedno sa Čedvikom Bouzmenom, koji bi posthumno mogao da dobije Oskara za najbolju mušku ulogu.

Andra Dej nominovana je za glavnu ulogu u filmu “SAD protiv Bili Holidej”.

Kandidat za Oskara Promising Young Woman je verovatno film koji najbolje odražava eru #MeToo. Film britanske rediteljke Emerald Fenel nominovan je u pet kategorija među kojima su najbolji film i nominacija Keri Maligen za glavnu žensku ulogu, dok je rediteljka Fenel kandidat za Oskara za režiju. Film je crnohumorna, satirična priča o ženi koja se sveti muškarcima koji iskorišćavaju žene.

“Mislim da smo spremni da otvorimo kategorije I u ovom slučaju priznamo realnost sveprisutnih seksualnih napada I nasilja u našoj kulturi na koje je skrenuo pažnju pokret MeToo”, ističe profesorka Andrea Pres.

Bez obzira na to ko će pobediti, raznovrsnost neće biti prolazni trend u Holivuidu, veruje Ejn Kokas, takođe profesorka medija na Univerzitetu Virdžinije.

“Svi oni mogu da kažu da su nominovani za Oskara u svom polju. I to je već samo po sebi velika čast i priznanje, i to menja vašu vrednost (u Holivudu), povećava vaš uticaj i sposobnost da obezbedite da se snima ono što vi mislite da je važno.”

Ovogodišnji Oskari se održavaju uživo na dve lokacije u Los Anđelesu – Dolbi teatru i istorijskoj železničkoj stanici Junion. Broj zvanica je ograničen na 170. Treću godinu za redom ceremonija nema domaćina ali će niz poznatih ličnosti uručivati nagrade.

Кontinuirana kampanja za ukidanje ili zanemarivanje klasika znak je duhovnog i moralnog propadanja i duboke intelektualne ograničenosti u američkoj kulturi, smatra profesor sa Univerziteta Harvard!

Posted by Serbian Times on Saturday, April 24, 2021

Izvor: Glas Amerike
Foto: Pexels

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement