Chicago
79°
Partly Cloudy
5:18 am8:18 pm CDT
Feels like: 81°F
Wind: 6mph SSW
Humidity: 55%
Pressure: 29.96"Hg
UV index: 1
ThuFriSat
81/61°F
79/57°F
77/61°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

DOBROVOLJNO OTIŠLA U SMRT: Milka je negovala bolesne od variole vere, a njena žrtva nije zaboravljena! (FOTO)

Koliko su medicinski radnici požrtvovani, hrabri i koliko je veliki teret postavljen na njihovim ledjima mogli smo se uveriti tokom epidemije korona virusa. Međutim, koliku žrtvu podnose decenijama unazad najbolje pokazuje i primer medicinske sestre Milke Đurašić iz Čačka, koja je brinući o pacijentima zaraženim variola verom sedamdesetih godina prošlog veka i sama izdahnula.

„U martu 1972. godine na kožno-venerično odeljenje čačanske bolnice primljen je pacijent iz Novog Pazara, kod kog je dijagnostifikovana zarazna bolest, ali se nije moglo ni naslutiti o koliko opasnom oboljenju je reč. Nakon što je primljen u bolnicu, još nekoliko pacijenata počelo je da ispoljava simptome slične njegovim i tada je postalo jasno da je u pitanju variola vera. Jedan tadašnji motel postao je stacionar u kom su bili izolavani pacijenti, a nekoliko sestara se dobrovoljno prijavilo da pazi na bolesnike. Među njima je bila i Milka Đurašić iako je znala da nije bila vakcinisana želela je da pomogne. Sve vreme je bila uz zaražene pacijente, ali je tako izložila svoj život opasnosti i preminula baš na današnji dan. Ona je zato pravi simbol herojstva čačanskog zdravstva“, rekao je za RINU novinar Gvozden Otašević, dugogodišnji dopisnik „Politike“.

Milka Đurašić bila je prva i jedina medicinska radnica žrtva epidemije velikih boginja. Nakon ove smrti gradom na Moravi počela je da se širi panika, a zaposleni u zdravstvu bili su u strogoj izolaciji.

„Sve su odmah smestili u karantin, sve je bilo zablindirano, a prema svedočenjima pojedinaca koji su prošli kroz taj period, hranu su dobijali kroz rupu. Sve u cilju sprečavanja širenja opasne zarazne bolesti. Milka je imala samo 22 godine kad je preminula zbog svoje požrtvovanosti i posvećenosti poslu. Sahranjena je u limenom sanduku samo uz prisutvo supruga, majke i policajca“, rekao je Otašević.

U Opštoj bolnici Čačak danas je održan pomen na dan smrti Milke Đurašić, a medicininske sestre i tehničari na čelu sa glavnom sestrom Opšte bolnice Čačak odale su joj počast u znak sećanja na njenu hrabrost i požrtvovanost.

Na ovu herionu čačanskog zdravstva svakondveno podseća i spomen bista u krugu čačanske bolnice.

POVEZANE TEME:

POBUNA IM JE U GENIMA: Ovaj legendarni beogradski roker je potomak Gavrila Principa!

ŠVEĐANI LUDI ZA MILUNKOM SAVIĆ: Čuveni bend posle pesme objavio i dokumentarac o srpskoj heroini! (VIDEO)

SRBIN SE POJAVIO POSLE 15 GODINA: Porodica ga sahranila i prežalila, a on im pokucao na vrata!

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)