Chicago
75°
Partly Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 8mph ENE
Humidity: 64%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 1
SatSunMon
73/59°F
72/63°F
70/61°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

DO POSLEDNJEG ŠRAFA: Rade ručno, deo po deo sastavio prvi automobil ikad uvezen u Srbiju! (FOTO)

Zaljubljenik u stare automobile Radoslav Matović iz Kragujevca nije odustao dok nije potpuno sam, deo po deo i ručno napravio repliku prvog automobila u istoriji koji je uvezen u Srbiju.

Bilo je to 1903. godine 3. aprila kada je na beogradsku železničku stanicu stigao automobil je marke “Neseldorf” pravljen je u mestu Koprivica, u današnjoj Češkoj, u fabrici iz koje je iznikla poznata “Tatra”.

-Prvi automobil u Srbiju uvezao je oficir i sin bogatog trgovca Boža Radolovića, koji je taj model svega nekoliko meseci ranije video na sajmu u Beču. Još uvek nije poznato koliko ga je tada platio ali govorilo se da je reč o pravom bogatstvu, kaže za RINU Radoslav.

-Pošto je to bila potpuna nepoznanica za tadšanji srpski svet, Raduloviću su angažovali fabričkog vozača i mehaničara da obuči beogradskog fotocinkografa Sretena Kostića da upravlja ovim skupocenim automobilom i on tako postaje prvi srpki voza, dodaje.

Na ideju da napravi repliku upravo tog modela naš saogovornik kaže da je došao sasvim slučajno i to videvši njegovu fotografiju. Od tada je Radoslav zasukao u rukave i počeo da pravi deo po deo, za šta mu je bilo potrebno oko dve i po godine.

PROČITAJTE VIŠE:

-Našao sam stari benzinski motor, jer su se tada oni koristili, uneo sam u svoju radionicu i po izgledu na fotografiji koju sam imao krenuo sam u pravljenje delova ručno. Krenuo sam od pravljenja šasije, a zatim i drugih delova, od vrata, instrument table, signalizacije i sedišta. Sada je on završen i što je najbitnije u voznom je stanju. Zbog motora morao sam da stavljam usporivače, kako auto ne bi mogao da razvije neku veliku brzinu, već upravo onoliku koja je u to vreme bila predvidjena, do 40 na sat, otkriva Radoslav.

Za kraj dodaje da mnogi nisu verovali da ću uspeti u svojoj nameri da napravi fantastičnu repliku prvog automobila uvezenog u Srbiju, i da su mnogi bili skeptični da će do kraja istrajati u svojoj nameri, ali ovaj Kragujevčanin ih je sve demantovao jer njegov automobil, neprocenjive vrednosti, jezdiće srpskim putevima.

POVEZANE TEME:

SRPKINJA STUDENT DECENIJE U FRANCUSKOJ: Anđela za godinu dana dala po dve godine na dva fakulteta! (FOTO)

TO SE ZOVE – LJUDINA! Anonimni muškarac stavio kuću od 150 kvadrata i plac na humanitarnu licitaciju!

PUSTILA GLAS IZ SRCA: Sara (12) u narodnoj nošnji izvela ‘Junake sa Košara’ i ‘Božure’ pred celim gradom! (VIDEO)

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE