Chicago, IL
45°
Clear
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.87"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
43°F
45°F
43°F
46°F
50°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
32°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F
61°F / 46°F

Published 3 years ago

By admin

DIZNI SPROVEO REVIZIJU: Petar Pan je rasista, Dambo šovinista, a mačke iz visokog društva ugnjetavaju manjine!

Politika je odavno postala sastavni deo svake društvene relacije i odnosa. Svojim uplivom u sve pore društva jurca u osvajanje najzabačenijeg kutka naših misli. Ona je u kulturi, u sportu, pa i u crtanim filmovima.

Na Diznijevim crtanim filmovima odrastale su različite generacije, ali sada nas uče da je svo to detinjstvo bilo temeljeno na pogrešnim vrednostima, po meri rasizma, netolerancije i šovinizma.

Ma nije moguće… Možda bi mogli i kolektivno da zahtevamo odštetu za ko zna kakvu duševnu bol koju su nam prouzrokovali Miki, Paja,Šilja… Mada mi se više čini da bi za životnu odštetu trebalo goniti Vučka, Ivicu, Šekija, Čedu, Anu i ostale.

https://www.youtube.com/watch?v=9JDzlhW3XTM

Platforma Dizni plus ukinula Petra Pana, Mačke iz visokog društva i Mazu i Lunju zbog rasizma, a Knjigu o džungli i Damba zbog pogrešnog predstavljanja manjina.

Prethodno su ti Dambo, Petar Pan i Knjiga o džungli imali upozorenje na stereotipe.

– Ovaj program uključuje negativne prikaze i/ili loš odnos prema ljudima ili kulturama – navodilo se u upozorenju.

https://www.youtube.com/watch?v=4rrXR6n0RTY

– Ti stereotipi su bili pogrešni onda, a pogrešni su i sada.

U poruci iz oktobra se dodaje da umesto da sadržaj ukloni, Dizni želi da „prizna njegov štetan uticaj, uči iz njega i podstakne razgovor radi stvaranja inkluzivnije zajedničke budućnosti“, naveli su mediji.

Upozorenje su tada imali filmovi „Mački iz visokog društva“, koji prikazuje mačku „žutog lica“ koja svira klavir štapićima za jelo, kao i film Petar Pan, gde se na američke Indijance referiše kao na „crvenokošce“.

Sada smo dobili pažljivo ideološki osmišljene, vaspitne, edukativne, psihološki korisne, politički korektne i za kreativnost nadasve stimulativne crtane filmove, koji su pritom vrlo često dozlaboga dosadni, piše detinjarije.com.

Izvor: Luftika
Foto: Printscreen YouTube / Mickey World Travel

YOU MAY LIKE