Chicago
86°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 88°F
Wind: 7mph E
Humidity: 44%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 9
FriSatSun
79/59°F
79/59°F
75/59°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

DIVAN GEST U ČIKAGU: Grkinja Maria Papas, ministarka finansija, čestitala Srbima Dan državnosti! (FOTO)

Nama Srbima u Americi se, počev od famoznih 1990-tih pa naovamo, osim u vreme predizborne kampanje, retko dešava da nam neki američki funkcioner, političar, nebitno federalni ili lokalni, pokaže naklonost ili se seti da nam, recimo, čestita nacionalni praznik.

Upravo to se dogodilo ovih dana u američkoj državi Ilinois, kada su na adrese ljudi iz srpske zajednice počele pristizati preporučena pisma od Marije Papas, ministra finansija Okruga Kuk (Cook County), kome pripada grad Čikago i njegova okolina, inače jedan od najnaseljenijih okruga u čitavim SAD.

A u pismu, gospođa Papas čestita Sretenje, Dan državnosti Republike Srbije, i ne samo to. Ona pokazuje da izuzetno dobro vlada detaljima iz srpske istorije, jer u njemu pominje oba srpska ustanka i još ponešto.

Uostalom, da vidimo šta piše u tom pismu, koje prenosimo u potpunosti…

“Draga Ivana,

Zadovoljstvo mi je da mogu da Vam pošaljem najlepše želje povodom proslave dana državnosti Srbije, koji predstavlja početak borbe srpskog naroda protiv Otomanske vladavine.

Pet vekova Otomanske dominacije je bilo kada je, na ovaj dan 1804. godine, Srbija podigla Prvi srpski ustanak, prvi hrabar korak u rušenju Otomanske vlasti. Ovo je postala Srpska revolucija nakon koje je usledio Drugi ustanak.

Godine 1815. Otomanske snage su bile prinuđene da priznaju da Srbija više nije njihova. Dana 15.februara 1835.godine usvojen je Sretenjski ustav, koji je omoućio naciji da postane Republika Srbija.

MARIJINO PISMO: Ministarka finansija pokazala zavisno znanje srpske istorije

Pridružujem se našim srpskim prijateljima i komšijama u obeležavanju ovog značajnog praznika koji predstavlja stvaranje državnosti za zemlju njihovih predaka.

Iskreno, Marija Papas“, kaže se na kraju u poruci ministra finansija Okruga Kuk.

Zaista divan gest, vredan pažnje.

A Serbian Times će se potruditi da u narednim danima dođe do gospođe Papas i sa njom uradi intervju. Tema za razgovor će biti mnogo, jer srpski i grčki narod osim pravoslavlja mnogo toga vezuje, kako na Balkanu, tako i u Americi.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Daily Herald

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)