Connect with us

Dijaspora

DIJASPORA ZA PRIMER: Srbi iz Beča kreću u akciju obnove manastira u Crnoj Gori (VIDEO)

Published

on

Uprava srpskog udruženja “Prosvjeta” iz Beča odlučila je krajem prošle godine da se jubilarni, deseti Prosvjetin Srpski novogodišnji koncert u Beču ipak pomeri za sledeću godinu.

Iako je program bio spreman, kao i značajni srpski i internacionalni umetnici, okolnosti nisu dozvolile da se slavljenički koncert održi.

Svima nam je žao, mnogo rada je uloženo u pripremu, posebno jer je ovaj koncert trebao biti jubilaran. Bila je to prilika i da se podsetimo ranijih koncerata i uspostavljanja i stvaranja ove važne tradicije bečkih Srba, koja je svih ovih godina uspešno predstavljala našu vrhunsku kulturu, umetnost, muzičku tradiciju, ali i reprezentovala viševekovno prisustvo Srba u Austriji”, kaže Srđan Mijalković, predsednik Prosvjete.

ČUVAJU SRPSKU TRADICIJU MEĐU SVIM GENERACIJAMA: Mali hor bečke “Prosvjete”

“Prosvjeta” podseća na skromne, ali vredne početke.

„Ipak, vreme je pred nama, drago nam je da je „Prosvjetina škola srpskog jezika” i dalje uspešna, kao i rad „Prosvjetinog kluba mladih umetnika”, koji su naše perjanice u ovom teškom vremenu”, dodaje Mijalković.

POSTOJE VEĆ 118 GODINA: Udruženje “Prosvjeta” sa sedištem u Beču

Iako je protekle godine mnogo toga moralo da se otkaže, a da su teškoće izazvane kovidom19 teško pogodile i usporile rad Prosvjete, kao i mnogih drugih, ipak je održano nekoliko uspešnih onlajn aktivnosti, od kojih izdvajaju predavanje „Srpski ratni zarobljenici u Ugarskoj” i „Virtuelnu Nedelju poezije” Prosvjetinog kluba mladih umetnika, koja je privukla pesnike iz cele Ex-YU.

Uprkos teškoćama, “Prosvjeta” najavljuje novu akciju.

“Božji znamen” – nada za bolje sutra

U produkciji SPKD “Prosvjeta” iz Beča, u pripremi je dokumentarni film o rušenju konaka manastira posvećenom Svetom Vasiliju Ostroškom na Briskoj gori kod Ulcinja.

Ovaj film označava početak projekta Obnovimo svetinje, čije su pripreme, po blagoslovu episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja i oca Benedikta, igumana manastira Miholjska Prevlaka, po želji blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, započete u novembru 2020.

Pesma „Božji znamen” je sastavni deo filma, a premijerno je predstavljena 12. decembra 2020. na istoimenom Youtube kanalu.

Ideja projekta je da se ukaže na potrebu da svetinje u Crnoj Gori, koje su bile ugrožene od strane bivših vlasti, valja i obnoviti i tako ih sačuvati za budućnost. Jedna od tih svetinja je i manastir Svetog Vasilija Ostroškog, na Briskoj gori kod Ulcinja. Film je pokušaj da se javnost motiviše i da se počne sa sakupljanjem pomoći za obnovu tog malog ali čudesnog manastira.

Čitav projekat su pokrenuli članovi “Prosvjete” Mladen Erkić, Cvijetin Smiljić i Ivan Popović kada su se prošlog leta vratili iz Crne Gore gde su posetili manastir. Kako kažu, blagodat koju su osetili na ruševinama konaka im je dala snagu da okupe čitav tim ljudi oko sebe koji će pomoći ovom projektu.

Za potrebe dokumentarnog filma, članica “Prosvjete” Vesna Špirić je napisala pesmu „Božji znamen” kojom je uspela da na inspirativan način opiše krst i stradanje ove svetinje, lepotu manastira i lepotu duhovnosti koje monahinje u sebi nose i na kraju nadu u bolje sutra jer, „ruka Svetog Vasilija manastiru vraća svetlost, štiti ga za sva vremena”.

BAGEROM NA SVETINJE: Vlast Mila Đukanovića srušila manastir Svetog Vasilija u Ulcinju

Izvođač pesme je muzičar Danijel Tasić, koji je po brojnim reakcijama publike, divno preneo slušaocima njenu poruku. Pesma je snimana u studiju Saše Joksimovića iz Beča.

U dokumentarnom filmu koji je u pripremi gledaoci će biti u prilici da vide sve o obnovi manastira, monahinjama koje svoje srce daju za manastir, o rušenju konaka pored manastira od strane bivšeg crnogorskog režima, kao i važnosti i potrebi da se manastir obnovi.

Izvor: RTS Foto: Prosvjeta Beč

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement