Published 3 weeks ago

By Serbian Times

DIJANA PUTOVANJA ZAMENILA PUŠKOM I UNIFORMOM: Sve više devojaka se dobrovoljno prijavljuje za vojsku! (FOTO)

Uvek aktuelno pitanje, da li vratiti redovno služenje vojnok roka postaje još interasntnije kad jesen samo što nije pokucala na vrata. I dok bi neki druženje sa puškom i uniformom rado zaobišli, ima i onih koji su se dobrovoljno priključili Vojsci Srbije. Dajana Krsmanović iz Golupca završila je srednju-turističku školu, ali od želje za putovanjem ljubav prema vojsci i otadžbini bila je jača, pa je dobrovoljno služenje vojnog roka za nju je bio prvi korak kako bi postala deo Vojske Srbije.

-Od malena mi je bio san da obučem uniformu i uvek mi je bilo fascinantno kada vojno lice prodje pored mene i može se reći da mi je to dečiji san. Oduvek sam imala želju da branim svoju porodicu, domovinu, da uvek budem tu za brata, sestru, majku i oca – kazala je ova mlada Golubčanka za RINU.

I njene kolege, mladi klasići u kasarni “Vojvoda Radomir Putnik” u Gorenjm Milanovcu imali su isti san i većina njih nakon dobrovoljnog služenja vojnog roka ostaće u redovima VS, a mogućnost napredovanja i usavršavanja posebno ih motiviše.

-Video sam da je ministarstvo odbrane raspisalo konkurs za prijem novih vojnika u raznim jedinicama, tako da se to poklopilo sa mojim planovima, gde želim da postanem profesionalni vojnik i da ostanem da radim ovde, kaže mladi Martin Radovanović.

Znanje i veštine koje vojnici ovde stiču tokom dobrovoljnog služenja vojnog roka su od posebnog benefita koja mogu koristiti i u civilnom životu. Obuka i usavršavanje kadrova u službi telekomunikacija i informatike pravi je primer za to.

-Kada kažemo služba telekomunikacije, to podrazumeva osposobljavanje za upotrebu kako tehnike koja je starije generacije, tako i najsavremenije tehnike telekomunikacija, do što bi se mladim ljudima najviše dopalo mobilnih telefona i tehnike koja se može upotrebiti u svim oslovima eksplatacije – priča major Vladimir Jeličić, komandir u centru za obuku za veze i informatiku.

Vojska Srbije danas je jedna od najprofesionalnih institucija naše zemlje, u kojoj rame uz rame stoje i momci i devojke, a predrasude da damama u vojci nije mesto demantuju podaci da ih je na odluženju dobrovoljnog vojnog roka sve više.

-Kada je uvedeno dobrovoljno služenje vojnog roka, tj u poslednje 2-3 godine trend je da se u jedinicama VS javlja mnogo više devojaka nego muškaraca. Retke su generacije u kojima više dodje muškaraca – dodaje Jeličić.

Prijava za doborovoljno služenje vojnog roka veoma je jednostavna. Svi zainteresovani mladići i devojke starosti od 19 do 30 godine mogu se javiti u svoje regionalne centre Ministarstva odbrane i preko sajta dobrovoljac ili na nekom od šaltera Pošta Srbije.

-Nakon prijave na konkurs, regionalni centri pozivaju kandidate na lekarski pregled i nakon prolaska lekarskih pregleda, formira se lista kandidata koji se sa datim rokovima upućuju na dalje služenje vojnog roka – ističe potpukovnih Zlatko Kovačević.

Služiti otadžbini nekada je bila najveća čast za mlade ljude i njihove porodice, a danas obzirom da je služenje vojnog roka dobrovoljno, mladi momci i devojke sigurno su najbolji od nas.

POVEZANE TEME:

OVO JE KRETEN KOJI JE PIJAN POKOSIO DEČAKE: Sa 2 promila u krvi prešao na drugu stranu puta i osakatio dete (11)!

VELIKI PROTEST U GRČKOJ: Narod blokirao trajekt i ne da mu da isplovi, odaju počast stradalom čoveku: “Nije bila nesreća, već ubistvo” (VIDEO)

NARODNI POSLANIK VREĐAO JOKIĆA: “On je razmažena zvezda, ne treba više nikada da dođe!” (VIDEO)

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE