Chicago, IL
68°
Sunny
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 10mph NNE
Humidity: 47%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 7
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
68°F
66°F
66°F
64°F
63°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
84°F / 64°F
73°F / 57°F
75°F / 57°F
70°F / 59°F

Published 4 years ago

By Antonije Kovačević

DESANKA DOBILA POMILOVANJE: Poezija velike pesnikinje ipak ostaje u školskom programu!

Posle burne reakcije na izbacivanje poezije Desanke Maksimović iz nastavnog programa za više razrede gimnazije, na posletku stižu dobre vesti – dela čuvene pesnikinje ostaju tamo gde su bila do sad.

Studenti, univerzitetski profesori, književni kritičari, pisci digli su glas, pokrenuli peticiju, dok su čitaoci preplavili društvene mreže ogorčenim reakcijama i izražavanjem podrške Desanki, kačeći njene slike i stihove.

Na posletku, bila je prinuđena da reaguje premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je poručila: “Nikada se Desanka Maksimović neće izbacivati iz obrazovnog sistema Srbije. Nikada. Tačka”.

Njoj se priključio i ministar prosvete Mladen Šarčević koji je najavio da odluka Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da iz nastavnog programa za više razrede srednje škole izbaci Desankinu zbirku “Tražim pomilovanje” nije konačna i dodao da Ministarstvo neće dozvoliti da se ni na koji način smanji učešće Desankine poezije u okviru programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost.

Tako je prekinuta drama koja je potrajala nekoliko dana, a u kojoj su se građani najoštrije suprotstavili “novitetima” u nastavi, prispelim iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Studenti IV godine Srpske književnosti i jezika Filozofskog fakulteta u Novom Sadu pokrenuli su peticiju “Tražimo pomilovanje za Desanku Maksimović”, koju je za vrlo kratko vreme potpisalo više od 5.000 ljudi.

– Nakon što je njena Zadužbina reagovala na ovakvu izmenu, komisija je predložila da se zbirka “Tražim pomilovanje” obrađuje u okviru nastave za prvi razred gimnazije, gde bi se to delo predstavilo kao “odjek književne epohe srednjeg veka” – kaže se u peticiji: – Ovakvi argumenti su ponižavajući. Upravo vanvremenost jeste kvalitet zbirke “Tražim pomilovanje”. Njena književna vrednost je ogromna i kao takva ona se ne sme isključiti iz programa, ali se ne sme ni svrstati u poetiku srednjeg veka. Ideja da učenici mogu pogrešiti u vrednovanju a priori je ponižavajuća i za učenike i za nastavnike.

PREŽIVELA U SRCIMA I KNJIGAMA: Desanka u svojoj rodnoj Brankovini 1968.godine

U komisiji koja je, vođena ovakvim argumentima, donela odluku koja je u javnosti dočekana kao skandalozna, jesu prof. dr Zona Mrkalj (Filološki fakultet), dr Slađana Jaćimović (Učiteljski fakultet), dr Dragan Đorđević (13. beogradska gimnazija) i troje uposlenika Zavoda: Kata Mišić, dr Nataša Anđelković i Dejana Milijić Subić.

Dobitnik Desankine nagrade, akademik Milovan Danojlić, kaže da ga više ništa ne čudi, i objašnjava:

– Živimo u takvom vremenu, i takav je pravac obrazovanja. U TV kvizovima mladi ljudi ne znaju kako se prezivao Hajduk Veljko, ali zato mogu pobrojati nazive svih američkih bejzbol klubova. Epidemija anglicizama je nadmašila nasrtljivost kovida 19. Treba videti ko te programe sastavlja, a pre svega ko sastavljače plaća. Dobro je da nisu uneli Šarlotu Bronte, ili Žorž Sand. Desanka je naša, rodom iz Rabrovice, ona može da čeka. A i mi sa njom, da se opametimo, da dođemo sebi.

UZOR I UTEHA MNOGIM GENERACIJAMA: Desanka Maksimović na beogradskom muralu

Profesor Filološkog fakulteta u Novom Sadu, pesnikinja i kritičar dr Bojana Stojanović Pantović, kaže za Novosti da sa svojim kolegama piscima i stručnjacima deli ogorčenje zbog isključivanja poezije Desanke Maksimović iz gimnazijskih programa, ali da je još više brine nemušto i neprofesionalno obrazloženje komisije Zavoda:

– “Tražim pomilovanje” je strukturno složena, politički provokativna, ženskim glasom ispevana i etički beskompromisna zbirka zbog koje je, davne 1964, i sama Desanka bila u nemilosti u ondašnjim Titovim krugovima političara. Pobuna protiv svake autoritarnosti upravo je ona dimenzija koja ovu suptilnu i učenu liriku moćno umešta u savremenost. Takođe, brine me nepoštovanje struke i kompetencije nas koji se profesionalno bavimo srpskom književnošću, kao i samih pesnika.

Izvor: Novosti.rs Foto: Danas

YOU MAY LIKE