Connect with us

Amerika

DEMONSTRACIJE U SAD USLED PANDEMIJE: Naoružani protestuju protiv restrikcija zbog koronavirusa (FOTO)

Published

on

Njihov gnev usmeren je, pre svega na guvernerku Mičigena Grečen Vajtmer, koja dolazi iz demokratskih redova, a kojoj zameraju to što je mere izolacije produžila do 30. aprila

Trampove pristalice su naoružane, uglavnom bez maski i rukavica, održale demonstracije na ulicama glavnih gradova Mičigena, Kentakija, Severne Karoline i drugih država u kojima su na snazi nešto restriktivnije mere za suzbijanje kovida19.

Konzervativci, od kojih su pojedini nosili zastavu Konfederacije, u sredu su na najvećem protestu u Mičigenu tražii ublažavanje oštrih odredbi poput one o ograničavanju kretanja i poslovanja u toj saveznoj državi.

Njihov gnev usmeren je, pre svega na guvernerku Mičigena Grečen Vajtmer, koja dolazi iz demokratskih redova, a kojoj zameraju to što je mere izolacije produžila do 30. aprila.

“Trampe, zaključaj je, nećemo se žaliti

Oni su automobilima zakrčili ulice glavnog grada države Mičigen, nazivajući guvernerku tiraninom, poredeći je sa Hitlerom i uzvikujući “Trampe, zaključaj je, nećemo se žaliti” i “Zaključaj naci ženu iz Mičigena”.

Sa druge strane, kao guvernerka treće američke države na vrhu lise zaraženih i preminulih, ona se suočava sa preko 20.000 državljana pozitivnih na koronu i blizu hiljadu mrtvih – što su skoro pa puni kapaciteti bolnica na teritoriji Detroita.

“Mali deo države protestuje i to je njihovo pravo”, rekla je demokratska guvernerka Mičigena Grečen Vajtmer za CNN. 

Što su duže napolju to je veća šansa da prošire COVID-19“, dodala je. 

Neki uticajni američki konzervativci, kao što je radio voditelj i politički komentator Raša Limburga, podržali su ove proteste.

Američki predsednik Donald Tramp, koji želi što pre da pokrene ekonomiju, u četvrtak je predstavio smernice, u tri faze, za otvaranje zemlje. Međutim, odluku o primeni plana ostavio je guvernerima, iako je ranije ove nedelje kazao da ima “apsolutnu” vlast u tom pogledu.

PORUUKA TRAMPU: “Zaključaj naci ženu iz Mičigena”

Tramp je rekao da zemlje koje ispunjavaju kriterijume savezne vlade mogu početi u petak s prvom fazom ukidanja restrikcija, a očekuje se da će neke savezne države u petak objaviti plan ukidanja restrikcija.  

“Imamo vrlo različite države. Ako pogledate Montanu, Vajoming, Severnu Dakotu – to je puno drugačije od Njujorka, puno drugačije od Nju Džersija”, zaključio je Tramp.

IZVOR: Vanityfair/Serbian Times FOTO: Jeff Kowalsky/Vanityfair

Advertisement