Chicago
46°
Делимично облачно
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 39°F
Ветар: 15mph SW
Влажност: 61%
Притисак: 29.82"Hg
УВ индекс: 1
ПетСубНед
45/41°F
45/39°F
41/32°F

Published 3 godine ranije

By admin

DEMOKRATE PREDLOŽILE: Kongres SAD razmatra Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

U Predstavničkom domu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) predstavljena je rezolucija kojom se osuđuje genocid počinjen nad Bošnjacima u julu 1995. godine.

Članica Kongresa iz Demokratske stranke Edi Bernis Džonson, koju su podržale njene kolege Eliot Engel i Džejms Mek Govern, predstavila je u ponedeljak u Predstavničkom domu rezoluciju u kojoj stoji da su snage bosanskih Srba, potpomognute vojnim i paravojnim snagama iz Srbije, odgovorne za genocid i etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini.

Predloženom rezolucijom, koja je na razmatranje upućena Komitetu za oružane snage, predlaže se da „Predstavnički dom osudi genocid koji su srpske snage počinile u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine”.

U njoj se ističe da su „agresija i etničko čišćenje koje su počinile snage bosanskih Srba podržane od strane vojnih i paravojnih snaga iz Srbije“ počele u aprilu 1992. godine.

Nakon preuzimanja kontrole nad Srebrenicom 1995. godine, snage bosanskih Srba „deportirale su žene, decu i starije osobe autobusima, ali su zadržali više od 8000 muškaraca i dečaka na sabirnim mestima u severoistočnoj BiH pod njihovom kontrolom, a zatim su pogubili zarobljenike i ukopali ih u masovne grobnice“, kaže se u rezoluciji.

„Nadajući se da će prikriti dokaze o masakru u Srebrenici, snage bosanskih Srba su nakon toga premestile tela iz primarnih masovnih grobnica na mnoga sekundarna i tercijarna mesta raštrkana po delovima u severoistočnoj BiH pod njihovim nadzorom”, navodi se u tekstu.

Rezolucija osuđuje „izjave, aktivnosti i politike koje negiraju ili dovode u pitanje genocid u Srebrenici i koje ponižavaju žrtve ili omalovažavaju njihove porodice“.

Međutim, kako se kaže, rezolucija prepoznaje da „čitave etničke grupe ili zajednice nisu odgovorne za zločine počinjene od strane nekih članova njihovih snaga“.

Rezolucija posebno optužuje političkog lidera bosanskih Srba Milorada Dodika, srpskog člana Predsedništva BiH, nazivajući ga negatorom „koji lažno naziva genocid u Srebrenici ‘izmišljenim mitom’ i ‘najvećom obmanom dvadesetog veka’”.

Ni rukovodstvo Republike Srpske, kao ni ono u Srbiji ne prihvataju da srebrenički masakri predstavljaju genocid, uprkos presudama međunarodnih sudova.

U rezoluciji se takođe navodi da bi etničke tenzije koje pokreću politički lideri, ali i ekstremna nacionalistička raspoloženja, mogli da skrajnu BiH sa puta oporavka i pomirenja ili čak podstaknu novo nasilje sa potencijalno smrtonosnim posledicama.

Izvor: Balkan Insight
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE