Chicago
61°
Fair
6:40 am6:45 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 8mph ESE
Humidity: 85%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
MonTueWed
72/63°F
70/61°F
66/61°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

DARKO (18) NAPRAVIO CARSTVO PAPAGAJA: Prvog je dobio pre 7 godina, a danas ima više od 120 ptica! (FOTO)

Ceo život je posvetio životinjama, ljubav prema njima datira još od malena, a sada i sam ima neverovatan broj životinja u svom domaćinstvu. Darko Paunovski, mladić iz Jabuke kod Pančeva, ima više od 120 papagaja i većinu svoj vremena je podredio njima.

Ovaj osamnaestogodišnjak uskoro puni 19 godina, a već je u velikim poslovima i obavezama i sam brine o tolikom broju ptica, a dnevno provodi u proseku i do četiri sata starajući se o njima.

Darkova priča o papagajima počinje pre 7 godina u malom vojvođanskom selu. Kada je imao samo 12 godina dobio je jedan poklon koji ga je oduševio.

Znajući za njegovu ljubav prema pernatim životinjama, tata mu je poklonio par papagaja. U pitanju su bile tigrice i od tog trenutka u njegovom životu se sve promenilo. Tada nije ni slutio da će njegovo dvorište biti dom za vše od 60 parova papagaja.

“Ja sam i kao mali imao dosta životinja, imao sam razne, ali većinom su me privlačile te pernate životinje, imao sam guske i patke. I, sa 12 godina sam dobio prvi par papagaja – tigrice. Njih sam čuvao unutra u kavezu koji mi je tata kupio. Onda sam ih preneo u jednu kućicu i krenule su da se razmnožavaju. Tigrica može i oko četiri puta godišnje da da mlade”, počinje priču Darko.

Međutim, ubrzo je shvatio da ni to nije dovoljno. Kućica je postala tesna za toliki broj papagaja i morao je da pronađe drugo rešenje.

“Više u tom kućnom kavezu nisam imao prostora. Tada mi je tata napravio jedan kavez napolju. Imao sam 12 godina. U taj kavez sam ubacio sve ptice i otišao i kupio još nekoliko tigrica. Tako su one krenule još više da se razmnožavaju”.

I tako, korak po korak, sve se pretvorilo u mali biznis, ali, Darko od toga nema nikakav profit, jer je, kako kaže, ljubav prema papagajima neopisiva.

“Bavim se prodajom ptica, kupujem nove ptice i sve pare koje dobijem od njih ja njima vratim do dinara. Nekad se desi čak i više od toga, jer pored prodaje papagaja, ja i radim i sve što zaradim uložim u njih. Ali, ljubav prema njima je neopisiva”, priča Darko.

Sada osim što ima ljubav ima i potrebno znanje. Ljubav prema pernatim životinjama bila je sve jača i jača i podstakla ga je da upiše poljoprivrednu školu i postane veterinar. Tako su papagaji odabrali njegovu profesiju.

Dnevno provede sa papagajima u proseku i do četiri sata. Neke od njih provoza i na motoru.

“Papagaji ne traže puno vremena, ali ja dnevno provedem u proseku i do četiri sata. Sa njima sam svakodnevno, očistim kućice, gledam mlade kako rastu, da li im fali nešto, možda ih roditelji ne hrane dovoljno, pa ja uzmem da ih dohranim. Nekima budem i otac i majka, hranim ih na špric”, objašnjava mladić.

Darko sada ima oko dvadesetak vrsta papagaja i svakodnevno uživa u njihovim melodičnim zvukovima koji ga, kako kaže, opuštaju i smiruju.

Prve papagaje je dobio pre čak sedam godina i iz godine u godinu ptica je sve više i više, a Darko nije zaboravio baš taj prvi par ptica koje mu je otac kupio.

“Da, i dalje su živi. Znam tačno koja je koja ptica i koje je pile od kog para. To je za mene zadovoljstvo, uživam u tome”.

PROČITAJTE VIŠE:

“JEDINO SE SRBIJI NE PRAŠTA PROŠLOST”: Amerikanka koja se doselila u Beograd stala u odbranu naše zemlje! (VIDEO)

HEROJSKA BORBA SRPSKIH I GRČKIH VATROGASACA: Zajedničkim snagama spasili više od 40 kuća!

“MOJ UNUK SE BORI VEĆ 4 GODINE”: Potresna ispovest Amerikanca koji je motorom došao u Srbiju da pomogne deci oboleloj od raka!

Izvor: Telegraf
Foto: Privatna Arhiva

YOU MAY LIKE