Connect with us

aktuelno

DANILO 3. PUT POBEDIO LEUKEMIJU: Posle transplatacije koštane srži, velikom borcu potrebni trombociti

Published

on

Ovo sad je njegova, verujem, konačna borba. Sad bi trebao da bude kraj njegovim mukama. Nova koštana srž još nije dovoljno proradila, rezultati idu gore-dole, još su mu potrebne transfuzije. I krvi, krvne plazme, a pogotovu trombocita.”

Danilu Tomaševiću (11) iz Srbice kome se leukemija vratila po treći put, sredinom februara transplatovana je koštana srž na Institutu za majku i dete “dr Vukan Čupić” , a posle 80 dana provedenih u neprekidnoj izolaciji, ovom hrabrom dečaku potrebni su krvna plazma i trombociti.

Obavštenje je objavljeno na Fejsbuk grupi Leuka, a mi ga prenosimo u potpunosti:

“80 dana u transplantacionom bloku. I 11 godina. Toliko godina ima Danilo. 80 dana u neprekidnoj izolaciji. To ni mnogi stariji ne mogu da izdrže. Danilo može.

80 dana pod bolovima, mukama, povraćanjima, stalno priključen na lekove. Uvek je boca prikačena na njegovu venu, lekovi se slivaju u njegovo malo telo. Lekovi koji ga održavaju u životu, ali ga i truju. Otežavaju i onako velike muke koje ima.

I on izdržava. Bori se. Predaje nema.

80 dana u izolaciji, sestre i doktori pod maskama, samo je majka pored njega. Bez drugara, igre, nekoga sa kim bi mogao da popriča, da mu prođe brže koji minut. Nema nikoga.

80 dana od kada je Danilu transplantirana koštana srž. Moralo je tako, Danilo je imao leukemiju. I to ne po prvi put. Ovo je treća. Treća koju je preživeo. Prvu je imao sa samo 2 godine. Preživeo je. Drugu sa 6 godina. Preživeo je. Treću sa 10 i po. Preživeo je. Tri puta. Preživeo je pakao tri puta.

80 dana u transplantacionom bloku. I 11 godina. Toliko godina ime Danilo. 80 dana u neprekidnoj izolaciji. To ni mnogi…

Geplaatst door Leuka op Woensdag 29 april 2020

Tri puta terapije, bolnica, lekovi, vađenja krvi, primanja krvi, još lekova, neprekidni pregledi, braunile, centralni venski kateteri, još lekova, ljudi pod maskama, još lekova, prikovan za krevet. Dok su njegovi vršnjaci polako rasli i uživali u detinjstvu, Danilo se borio. Borio se za goli život. Kao da to nije bilo dosta, pre transplantacije je morao u Italiju. Na zračenje. I to je izdržao. Sve što je leukemija bacila na njega on je izdržao.
Izdržao je ono što mnogi nisu. Stariji, jači, iskusniji, zreliji. Oni nisu. Danilo jeste. I ja mu skidam kapu.

Upoznao sam ih dosta. Većeg nisam. Ne verujem ni da hoću. Jedan je Danilo. Jedan.

Ovo sad je njegova, verujem, konačna borba. Sad bi trebao da bude kraj njegovim mukama. Iako je još u bolnici, iako se još ne može sa sigurnošću tvrditi, verujem da jeste. Nova koštana srž još nije dovoljno proradila, rezultati idu gore-dole, još su mu potrebne transfuzije. I krvi, krvne plazme, a pogotovu trombocita.

Leuka je dala sve davaoce koje je imala. Sve do jednog. Nemamo više nikoga. Ni jednog jedinog. A sutra bi Danilo morao da primi trombocite.
Kako ja ne znam. Ali znam ko zna. Vi.

Ako ste krvna grupa B, nije bitan Rh faktor. Ako ste iz Beograda. Ako niste prehlađeni. Ako niste bili prehlađeni u zadnih 15 dana. Ako ne pijete NIKAKVE lekove. Za žene je dodatni uslov da nisu imale trudnoće (antitela koja se tada stvaraju u organizmu, mogu da naškode pacijentu, koji bi dobio takve trombocite) i žene moraju da imaju više od 65 kilograma, javite nam se na telefon.

Jako je važno da se javite, ne da odete direktno u Zavod. Javite se da koordiniramo odlaske, jer je procedura davanja takva da je koordinacija između lekara, Zavoda i vas važna. Vašim direktnim odlaskom stvarate nepotrebnu gužvu u Zavodu i otežavate rad. Zato vas još jednom molim da se pre odlaska javite i mi ćemo vam zakazati termin.
Zavisimo od vas. Vi koji ne možete, podelite ovaj tekst. Možda će ga pročitati neko ko može”.

TEKST: Serbian Times FOTO: Leuka

Advertisement