Chicago, IL
63°
Clear
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 2mph SE
Humidity: 43%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
61°F
59°F
54°F
54°F
52°F
MonTueWedThuFri
64°F / 48°F
66°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 48°F
54°F / 45°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

DANAS SU MATERICE: Muževi i deca spremaju ručak, dok majke i bake odmaraju i vezuju se!

Jedan od najlepših praznika koji prethodi Božiću, Materice, obeležava se danas.

Materice se slave drugu nedelju pred Božić. Ovo je najveći hrišćanski praznik majki i žena. Toga dana deca porane i unapred pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad zavežu svoju majku, za noge, na isti način, kao što su njih majke vezivale na Detince.

Majka se pravi da ne zna zašto je vezana, dok joj deca čestitaju praznik, a majka onda deli deci poklone, i na taj način se dreši. Na isti način se vežu i sve udate žene, koje se dreše poklonima deci: kolačima, ili nekim drugim slatkišima. Praznik Materica se u novije vreme svečano proslavlja i u našim hramovima, naročito po gradovima. Pobožne žene u dogovoru sa sveštenikom pripreme prigodnu akademiju sa programom, u kome učestvuju deca sa prikladnim recitacijama i pevanjem, a onda deca vezuju prisutne starije žene.

One im se dreše poklonima i pripremljenim paketićima, knjigama, krstićima itd. Negde se organizuje poseta bolnici, naročito dečjim odeljenjima, gde se deci nose pokloni, što daje ovom prazniku pun hrišćanski smisao.

Izabarana deca iz doma ali i poneko drugo siroto dete bili bi odvedeni u dvor da “vezuju kraljicu” i prime poklone. Njeno veličanstvo kraljica Marija Karađorđević je bila veoma aktivna u proslavi ovog praznika.

Materice su praznik na koji ne treba spremati kuću, usisavati, raspremati kuću…

Novija, doduše neformalna, tradicija nalaže da muškarci i očevi zajedno sa decom spreme nedeljni ručak mamama i bakama koje danas treba da se odmaraju, odnosno kojima je jedina obaveza da mališanima obezbede poklon.

Detinjci, Materice i Oci su naši narodni praznici koje svako pravoslavno dete, žena i čovek, treba da prihvate i obeležavaju kao svoju krsnu slavu. Posebno za vreme posta u susret Božiću, treba okaditi kuću, sa porodicom se zajedno pomoliti, a na Materice mame upućuju i posebnu ličnu molitvu zahvaljujući se Bogu za zdravlje i prosperitet svoje dece i cele porodice.

POVEZANE TEME:

SRPSKI GEN ŽIVI OD BRONZANOG DOBA: Neverovatni rezultati istraživanja o poreklu našeg naroda! (FOTO)

ZATOČNICI, GUSARI I DELIJE: Zaboravljeni srpski samuraji koji su stvorili evropsku laku konjicu!

DANAS JE BADNJI DAN PO GREGORIJANSKOM KALENDARU: Vernici ga provode u krugu porodice i uređuju kuću za Božić!

Izvor: Kurir
Foto: Shutterstock

YOU MAY LIKE