Connect with us

aktuelno

DANAS SE POMOLITE ZA LJUBAV: Pre 28 godina ubili su Boška i Admiru, sarajevske Romea i Juliju

Published

on

Na današnji dan 1993.godine sarajevski Romeo i Julija, Boško Brkić i Admira Ismić, ubijeni su na Vrbanja mostu.

Njihovu ljubavnu priču, koja je trajala devet godina, prekinuli su hici snajpera, a slika njihovih zagrljenih tela na mostu obišla je svet.

Boško i Admira rođeni su 1968. godine. Upoznali su se na Olimpijadi 1984.godine. Nakon kraćeg druženja, prijateljstvo je preraslo u ogromnu ljubav, a kao kruna svega bile su i pripreme za venčanje.

To što je Boško bio Srbin, a Admira Bošnjakinja, nije predstavljalo prepreku ni njima ni njihovim roditeljima.

VEČNA OPOMENA: Zajednička grobnica u kojoj su sahranjeni Admira Ismić i Boško Brkić

Kada je zbog rata Bošku život u Sarajevu postao težak, odlučili su zajedno da napuste grad.

Iako je sve bilo dogovoreno, prelazak preko mosta na Vrbanji, 18. maja 1993. godine, za njih je bio koban.

Prvi metak pogodio je Boška, a drugi Admiru. Iako smrtno ranjena, Admira je uspela da dopuzi do Boška i zagrli ga. Nekoliko minuta kasnije izdahnula je pored njega.

Vojska Republike Srpske, osam dana nakon što su ubijeni, izvukla je njihova tela s mosta i sahranila ih u Lukavici. Godine 1996., nakon što se rat završio, Admirini roditelji prebacili su njihove posmrtne ostatke na groblje Lav, gde su zajedno sahranjeni.

Nažalost, ni do danas za ubistvo Boška i Admire niko nije odgovarao niti je vođena bilo kakva istraga. Prema iskazima svedoka sa obe strane sarajevskog fronta, a sudeći i po izveštaju snaga UN, smrtonosni hici su došli sa pozicija Armije BiH.

Slika tela mladog para iz Sarajeva, kako zagrljena leže na sarajevskom mostu, obišla je svet. Prozvani su sarajevskim Romeom i Julijom.

Izvor: Avaz.ba Foto: Arhiva/ DnevniAvaz

Advertisement