Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 8mph ENE
Humidity: 45%
Pressure: 30"Hg
UV index: 4
12 pm1 pm2 pm3 pm4 pm
63°F
64°F
63°F
63°F
63°F
TueWedThuFriSat
70°F / 63°F
68°F / 50°F
59°F / 46°F
55°F / 43°F
52°F / 41°F

Published 3 years ago

By admin

DANAS OKUPLJA CEO SVET, ALI… Samo srpski kralj prisustvovao je prvoj modernoj Olimpijadi! (FOTO)

Kada su svečano otvorene 32. Letnje Olimpijske igre, Tokio je postao mesto u koje se uprkos korone ‘sjatila’ gotovo čitava svetska elita, a Japan je osim vrhunskih sportista, ugostio i veliki broj državnika iz svih krajeva sveta. Nasuprot tome, na prvoj modernoj Olimpijadi, održanoj u Atini davne 1896. godine, pozivu grčkog kralja Georgija I da prisustvuju nadmetanjima odazvao se samo jedan vladar – srpski kralj Aleksandar Obrenović.

Kako je Grčka, odnosno grad Olimpija, bio domaćin svih Olimpijskih igara u antičkom dobu, kada se rodila ideja o ponovnom pokretanju, Atina, kao prestonica moderne Grčke, bila je logičan izbor za prvog domaćina. Prve moderne Olimpijske igre održane su od 6. do 15. aprila 1896. godine, a o tome koliko su bile značajne za zemlju svedoči i činjenica da ih je svečano otvorio grčki kralj Georgije I, koji je sa članovima kraljevske porodice uživo pratio veći deo igara.

Kada je odbačena ideja da se na Olimpijadi takmiče samo Grci i rešeno da igre treba da bude međunarodnog karaktera, francuski pedagog, istoričar i osnivač Međunarodnog olimpijskog komiteta Pjer de Kuberten ubedio je grčkog kralja da lično pozove evropske vladare i njihove sportiste na spektakl.

Pozivu su se odazvali sportisti iz 14 zemalja, međutim samo jedan strani vladar odlučio je da prisustvuje događaju – kralj Srbije Aleksandar Obrenović, i to iako na prvim Olimpijskim igrama nije bilo sportista iz Kraljevine Srbije!

Mladi srpski kralj, tada 20-godišnjak, često je odlazio u inostranstvo, a u Atinu je doputovao sa delegacijom. Usput se zaustavio u Nišu, Skoplju, Solunu, a posetio je i Hilandar gde je boravio tri dana. Aleksandar se sa svitom u Atini zadržao četiri dana, gde je sa grčkim kraljem svedočio začetku nečega što će postati globalni fenomen i najveće sportsko takmičenje modernog doba.

U čast vladara Srbije, grčki kralj je izdao naredbu da se na stadionu u Atini u nekoliko navrata izvodi himna “Bože pravde”.

Iako je kralja Aleksandat bio najznačajniji gost, i u kraljevskoj pratnji našli su se mnoge znamenite ličnosti, kao što su srpski general i ministar vojni Dragutin Franasović, književnik i predsednik Srpske akademije nauka Milan Đak Milićević, doktor pariskog Medicinskog fakulteta i lični lekar srpskog kralja Đoka Jovanović, maršal Mihailo Rašić i legendarni Živojin Mišić, budući slavni srpski vojvoda, a u to vreme ađutant-major na dvoru Obrenovića.

Postoji još jedna zanimljivost koja se vezuje za prvu modernu Olimpijadu – iako Srbija nije imala zvaničnog predstavnika, pod zastavom Ugarske takmičio se Srbin iz sela Nadalj u Vojvodini po imenu Momčilo Tapavica. On se nadmetao u čak četiri discipline – atletici, rvanju, dizanju tegova i tenisu – a uspeo je da osvoji bronzanu medalju u tenisu, u individualnoj konkurenciji.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE