Chicago
45°
Kиша
6:58 am4:20 pm CST
Осећај: 39°F
Ветар: 12mph ENE
Влажност: 87%
Притисак: 29.87"Hg
УВ индекс: 0
СубНедПон
43/37°F
41/32°F
43/34°F

Published 3 sedmice ranije

By Serbian Times

SRPSKI LJUBAVNIK RUSKE CARICE: Volela ga najmoćnija žena sveta, a završio prognan zbog poroka! (FOTO)

Кatarina Velika je bila primorana da se odrekne svoje ljubavi i da Simeona Zorića udalji sa dvora. Šta je bio razlog za to? Verovatno, porok – kocka – koji ga je pratio do kraja života.

Simeon Zorić je jedan od najneobočnijih ljudi, koji su služili pri dvoru Кatarine II. On je bio plemić, koji je voleo avanture, bogatstvo mu nije bilo najvažnije, iako je živeo u izobilju zahvaljujući svojoj pokroviteljici – Кatarini Velikoj.

Imao je dve sasvim suprotne osobine u karakteru, Кatarina ga je nazivala „dobrim čovekom, koji čini loša dela“.

Hrabar Srbin – Simeon Zorić

Početkom 18. veka veliki broj Srba se doselio u Rusiju, tada su nastale mnoge porodice sa srpskim prezimenima. Po nacionalnosti oni su bili Srbi, po ubeđenjima su podržavali težnje Ruske imperije i bili joj lojalni. I Simeon Zorić je bio tog porekla. Rodio se 1745. godine, a posle smrti roditelja o njemu se starao ujak major Zorić, čije prezime i nosi. Tokom 1754. godine Simeon se obučavao u kadetskom korpusu u Sankt Peterburgu.

Tokom Pruskog rata je bio zarobljen, a odmah nakon puštanja na slobodu dobija čin poručnika. Vojnici su ga okarakterisali kao hrabrog i plemenitog čoveka, koji se nikada u borbi nije predao. Treba napomenuti da je tada imao samo 16 godina.

Snalažljiv vojskovođa

Mladi poručnik je i tokom Turskog rata pokazao svoje komandantske sposobnosti i proglašen za majora. Važio je za hrabrog i snalažljivog ratnika. Tokom borbi sa Turcima 1770. godine, shvatio je da polako gube snagu i prema rečima očevica Šeglovskog, Simeon je uzviknuo: „Ja sam kapetan-paša“. Turci su shvatili da je on „general“. Bez obzira što to nije bila istina, ovakva obmana je spasila njihove živote. Turski sultan je čak i nagovarao Zorića da pređe na njihovu stranu, ali nije pristao.

PROČITAJTE VIŠE:

Zorić i Кatarina II

Prelomni trenutak u životu Zorića je bilo leto 1775. godine. Potemkin je tražio novog ađutanta i Zorić je bio pravi kandidat za tu poziciju. Кatarina je čula o njegovim podvizima, a njegov privlačan izgled joj je godio. Odnosi Grigorija Potemkina i Кatarine su se ohladili. Sa pojavom Zorića pored carice, inostrane diplomate počinju da ga komentarišu kao „moćnog favorita“, koji će odigrati važnu ulogu u istoriji Rusije.

I Potemkin i Кatarina su cenili Zorića, što nije pokušavao da stekne vlast. Imao je dovoljno slave i bogatstva, koje su mu davali pokrovitelji – više mu nije trebalo. Voleo je ribolov i društvo lepih žena, nije voleo intrige, spletke, iako je voleo avanture. Кažu da je voleo Кatarinu Veliku, ali joj nije davao savete i nije pokušavao da bude na čelu države. Njagov najveći nedostatak je bila ljubav prema kocki.

Кatarina ga je stalno čekala, sate je provodio kockajući se, a ona je često plaćala njegove dugove. Najverovatnije je to bio razlog što se rastala od Zorića, ali je i Potemkin u tome pomogao pošto mu je bio suparnik. Bez obzira što više nije živeo na dvoru, Zorić je imao naklonost Кatarine, koja mu je dala veliku sumu novca.

Posle njene smrti, Pavle I (sin Кatarine Velike) je vratio Zorića u vojnu službu, ala je on uskoro prokockao sav novac. Morao je da napusti vojnu službu, otišao je u Šklov, gde je osnovao školu koja je ubrzo izgorela u požaru. Simeon Zorić je umro 1799. godine.

Simeon Zorić je bio talentovan i hrabar vojskovođa, ali nije mogao da se izbori sa svojim porokom. Ipak, živeo je kako je želeo, uspevao je da se izbori sa raznim situacijama tokom ratova i da iz većine izađe kao pobednik.

POVEZANE TEME:

VOJVODA MIŠIĆ JE LUDO VOLEO LUJZU: Kako je bogata Nemica završila sa “sinom siromašnog srpskog seljaka”! (VIDEO)

NEVEROVATAN PREDMET OTKRIVEN U VIMINACIJUMU: Arheolozi objasnili šta je i kako se koristio! (FOTO)

STAO PRED USTAŠE I REKAO “JA SAM SRBIN!” Mustafa je bio musliman i četnik, a stradao je mučenički u Jasenovcu!

Izvor: Sputnik
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE