Chicago, IL
66°
Partly Cloudy
5:27 am8:06 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 8mph ENE
Humidity: 67%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 0
8 pm9 pm10 pm11 pm12 am
61°F
59°F
55°F
55°F
55°F
SatSunMonTueWed
79°F / 66°F
70°F / 59°F
82°F / 66°F
84°F / 64°F
75°F / 55°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

DANAS JE BLAGA MARIJA, ZAŠTITNICA ŽENA! Evo koji običaji se upražnjavaju na ovaj praznik!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Blagoj Mariji, sestri Ilije Gromovnika. Praznik posvećen Blagoj Mariji je i dan Eparhije budimljansko-nikšićke i mnogih drugih pravoslavnih institucija. Veoma je poštovana u Srba, posebno među ženama.

Po narodnom verovanju, bila je sestra Svetog Ilije pa su zato za moguće vremenske nepogode, grmljavinu i grad u narodu kaže da “brat i sestra razgovaraju”.

Ovaj dan je ustvari spomen na Mariju Magdalenu. Ona je bila rodom iz gorskih predela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena. U svojoj mladosti je bila grešnica, ali ju je Isus izbavio od grehova. Kasnije je postala njegova učenica, pratila ga je i slušala njegove propovedi.

Inače, Marija Magdalena se u Žitijima svetih pominje kao “mironosica ravnoapostolska”. Zajedno sa Presvetom Bogorodicom tugovala je pod raspetim Hristom na Golgoti i tri puta je posetila njegov grob.

Spada u nepokretne praznike i iako nema “crveno slovo” u crkvenom kalendaru, toga dana se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku, ništa ne radi u kući niti u polju, da se svetica ne bi uvredila. Postoji običaj da na ovaj praznik žene treba da zamisle želju, zapale sveću i pomole se svetiteljki. Narod veruje da, ako na njen praznik, žene odu u crkvu, pomole joj se i zapale sveću, mogu tražiti ispunjenje jedne želje i svetiteljka ih svakako neće odbiti.

Izvor: Kurir.rs Foto: Ikona

YOU MAY LIKE