Connect with us

Srbija

DAN VAŽNIH ODLUKA: Građani Srbije glasaju na referendumu o promeni Ustava!

Published

on

Građani Srbije izjašnjavaju se na referendumu o promeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, a pitanje koje će im biti postavljeno je “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije”.

Republička izborna komisija objavila je da je ukupan broj glasača u Srbiji 6.510.323.

Biračka mesta otvorena su u 7 ujutru i može da se glasa do 20 sati. Građani mogu da glasaju i ako nisu poštom poziv, ako su upisani u birački spisak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Skupštine Ivica Dačić glasali su na referendumu.

Predsednik Srbije je izjavio da “veruje da će građani glasati za napredak demokratije, vladavinu prava i istinsku nezavisnost pravosuđa i tužilaštva, te da su promene važne za strane investitore kojima je pravna država jedan od ključnih faktora prilikom odlučivanja o ulaganjima u Srbiju”, prenosi Fonet.

Dačić je pozvao građane da izađu na referendum, jer se odlučuje o tome kako će raditi pravosuđe.

“Ukoliko građani potvrde ustavne promene, zakonodavna i izvršna vlast neće imati više ništa sa sudskom”, kazao je Dačić, prenosi Fonet.

Srbi sa Kosova mogu na referendumu da glasaju u Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju, pošto je kosovska vlada rezolucijom zabranila održavanje referenduma na teritoriji Kosova. Zbog toga je jutros u Kosovskoj Mitrovici održan protest.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić upitao je zašto međunarodna zajednica nije otvorila biračka mesta.

“Nažalost, biračka mesta nisu otvorena. To je nešto za nas neprihvatljivo, jer ne tražimo ništa više od onoga što imaju i Albanci i Bošnjaci – pravo na izjašnjavanje”, rekao je Rakić, javlja N1.

Predložene izmene Ustava odnose se na oblast izbora sudija i tužilaca. Kako je obrazloženo, Ustav se menja u oblasti pravosuđa da bi se srpsko zakonodavstvo uskladilo sa evropskim u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Ne postoji cenzus u pogledu izlaznosti kao uslov da bi referendum uspeo.

Prema važećem Ustavu, promena Ustava je usvojena ako je za promenu na referendumu glasala većina izašlih birača, dok se ne navodi broj glasača koji je neophodno da izađe.

Ukupni rezultati republičkog referenduma se utvrđuju u roku 48 sati od kada je nadležna komisija dobila sve rezultate glasanja koje utvrđuju potkomisije. Rok za objavljivanje rezultata je petak, 21. januar 2020. godine do 20 časova.

Ako građani na referendumu potvrde akt, onda se taj akt smatra usvojenim danom održavanja referenduma.

Nakon toga, Narodna skupština doneće odluku o proglašenju akta o promeni Ustava narednog dana od dana podnošenja konačnog izveštaja o sprovedenom referendumu.

Suprotno, ako građani akt nisu potvrdili, smatra se da nije ni donet.

Vlast je pozivala građane da glasaju za izmene Ustava, dok je opozicija protiv.

Glasanje usred loše epidemiološke situacije

Zbog pandemije na biračkim mestima razmak između paravana za obezbeđivanje tajnosti glasanja mora da bude najmanje jedan i po metar, a ako neki građanin glasanju pristupi bez zaštitne maske, član glasačkog odbora koji je zadužen da rukuje UV lampom predaje mu zaštitnu masku i stara se o tome da je pravilno namesti na lice.

Na glasačkom mestu treba obezbediti razmak od najmanje jednog i po metra između članova glasačkog odbora kao i svih drugih lica koja imaju pravo da borave na glasačkom mestu – glasači, ovlašćeni posmatrači, članovi RIK ili izborne komisije jedinice lokalne samouprave, predstavnici medija.

Članovi glasačkog odbora koji utvrđuju identitet glasača i rukuju izvodom iz biračkog spiska dužni su da nose zaštitne rukavice koje treba povremeno da dezinfikuju i po mogućnosti, menjaju.

Glasač je dužan da privremeno skine zaštitnu masku dok mu se ne utvrdi identitet na osnovu odgovarajućeg identifikacionog dokumenta.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Gov.rs

Advertisement