Connect with us

događaji

DAN KADA JE KUSTA DOBIO PALMU: Umesto da primi nagradu u Kanu, on “pomagao jaranu da stavi parket u stanu”

Published

on

Tada je propustio priliku da mu nagradu preda veliki Miloš Forman, ali problema sa parketom nije bilo kada je deset godina kasnije – 1995, dobio Zlatnu palmu za film „Podzemlje”, i to od Šeron Stoun

Na današnji dan 1985.godine tada jugoslovenski, a danas srpski režiser Emir Kusturica, osvojio je prvu Zlatnu palmu koju je u Kanu dobio jedan film sa ovih naših prostora.

Sve je bilo skoro pa idealno sa jugoslovenskim, srpskim filmom i njegovim odjekom u svetu. Snimale su se koprodukcije pa su u Beograd stizali Karlo Ponti, Sofija Loren, Alen Delon…

Odlazili su naši u svetsku kinematografiju – Dragomir Bojanić Gidra imao je zapažene uloge u špageti vesternima, a u italijanskim studijima Ćinećita našao se i Bekim Fehmiu. Ako se svemu tome doda FEST, pa tek inostrane zvezde koje dolaze na taj festival – deluje da je sve idilično u našoj kinematografiji i oko nje.

Ali ne, falila je neka međunarodna nagrada koja bi označila da je naš film svetska ili evropska stvar. Film „Skupljači perja” doneo je Gran pri žirija u Kanu, ali to nije bila palma iako je nagrada bila značajna.

A onda je 1985. konačno stigla i ona – Zlatna palma sa filmskog festivala u Kanu. Osvojio ju je Emir Kusturica i njegov film „Otac na službenom putu”. To je bila udarna vest u informativnom prajm-tajmu. Zlatnu palmu je podigao neko od sarajevskih producenata izvinjavajući se što je nagrađeni režiser odsutan.

USPOMENA NA PALMU: Kusta sa Mirom Karanović i mladim Morenom Debartolijem

Kusturica je složio opravdanje da je izostao jer pomaže u stavljanju parketa u stanu svog druga Mladena Materića. Kasnije će Kusturica otkriti da je ta priča sa parketom bila pokušaj da duhovitošću izbegne opis loših odnosa sa bosanskom vlašću. Ovaj film je bio nominovan i za nagradu Oskar u kategoriji najboljeg stranog filma. Bio je to primer možda najboljeg starta za nekog režisera u čitavoj svetskoj kinematografiji jer je Kusturica za svoj prvi film dobio Zlatnog lava u Veneciji, a sa drugim Zlatnu palmu.

Tada je propustio priliku da mu nagradu preda veliki Miloš Forman, ali problema sa parketom nije bilo kada je deset godina kasnije – 1995, dobio Zlatnu palmu za svoj film „Podzemlje”, i to od Šeron Stoun. Bila su to druga vremena, rat je tutnjao Jugoslavijom, pa je sve bilo složenije.

Umesto parketa postavljala su se politička pitanja dvostrukom dobitniku Zlatne palme. Između dve palme nestala je jedna zemlja, protutnjali su ratovi, ali taj Kan je ostao jedna od najbitnijih tačaka Kusturičine karijere kojoj se vraćao i sa novim filmovima a i kao predsednik žirija.

Izvor: Nedeljnik Foto: Srna/Pinterest

Advertisement