Chicago, IL
55°
Sunny
6:22 am5:42 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 11mph S
Humidity: 49%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
57°F
55°F
52°F
50°F
48°F
SunMonTueWedThu
66°F / 54°F
70°F / 41°F
45°F / 36°F
48°F / 36°F
48°F / 41°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

DAČIĆ U ZAGREBU: “Ako već moramo da živimo zajedno, onda je red da živimo u miru!”

Srpsko nacionalno veće organizovalo je tradicionalni božićni prijem “Hristos se rodi – Vaistinu se rodi”, na koji je stigao i Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Srbije i šef diplomatije.

Tamo su i Andrej Plenković i zamenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet. Prisutnima su se prvo obratili Pupovac i Korlaet, zatim je sledio Dačić, pa Plenković.

Uz Dačića je u Zagreb stigla ministarka za eurointegracije Tanja Miščević, ministar za manjinska i ljudska prava Tomislav Žigmanov, prvi srpski ministar iz redova Hrvata, kao i Porfirije, čelnik Srpske pravoslavne crkve.

Dačić: Simbolika praznika podseća na mir, toleranciju i solidarnost

“Dragi prijatelji,

Godine 2014. upravo ovde smo govorili o potrebi da nađemo zajednički interes i da služimo i miru i interesima naših naroda koliko god možemo. Zato mi je zadovoljstvo da imam priliku obratiti vam se. Simbolika praznika podseća na mir, toleranciju i solidarnost.

Želim reći da su najbolji odnosi Hrvatske i Srbije u interesu naša dva naroda, ali i cele regije. Moje prisustvo predstavlja snažnu poruku potrebi razgovora i rešavanju trenutnih odnosa. Mi ne mislimo isto o mnogim pitanjima, ali moramo razgovarati. Zato smo i danas ovde, Vučić je htio da nađemo mesta za oživljavanje razgovora. Da rešimo sva otvorena pitanja koja imamo.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

To je moguće kroz normalizaciju političkih odnosa i bez skrivenih agendi.

Upućujem Hrvatskoj čestitku zbog Schengena i eura.

Moja poruka Srbima u Hrvatskoj, pored toga da mi je izuzetna čast da sam danas tu, jeste da će Srbija uvek biti uz vas.

Po onom kako je napisano, Runjanin je komponovao hrvatsku himnu, ali i srpsku pesmu Rado ide Srbin u vojnike. On je rođen u Loznici, živio u Vinkovcima, umro u Novom Sadu. Kako je to bilo moguće? Zato što smo imali druge neprijatelje, a sad smo jedni drugima neprijatelji. A rezultati popisa nam govore da nam možda ni nije potrebno da budemo neprijatelji jer se čini da bismo mogli uskoro nestati.

Imamo puno zajedničkih interesa i, bez obzira u kome vremenu živimo i bez obzira što je bilo pre nekoliko vekova ili 10 godina, mi moramo sagledati deo pitanja koja se odnose na prošlost i deo koji se odnosi na budućnost. Čak i kad ne mislimo isto.

Zato vas pozdravljam sve.

Kada je Milanović bio u posetu kao premijer u Srbiji, ja sam tada rekao: ‘Kad bi neko gledao, ko nas ne zna, Ivicu Dačića i Zorana Milanovića, zar bi mogao tako lako reći ko je Hrvat, ko je Srbin? Obično se Badnji dan provodi u društvu najmilijih, a ne verujem da smo mi baš najmiliji jedni drugima. Ako već moramo živeti zajedno, onda je red da živimo u miru.”

Plenković: Atmosfera je dobra

“Drago mi je da još jednu godinu imam čast biti s vama na ovom okupljanju. Atmosfera je dobra, upravo onakva kakva u ovim trenucima treba biti. Od prvog dana moje vlade želio sam da sve nacionalne manjine budu partneri, da gradimo jednakost, da činimo civilizacijske interese. Teško razdoblje u kojemu je Hrvatska bila žrtva Miloševićevog režima živi s porodicama nestalih, to nasleđe je teško, opterećuje odnose Hrvatske i Srbije. Moramo unaprediti naše odnose, ali da se oni temelje na istini, na stvarnim koracima opraštanja i mirenja.

Zato ćemo kao vlada činiti sve za one za kojima porodice nestalih i dalje tragaju, da gradimo mostove saradnje, to činim i lično, nekada i na štetu popularnosti u vlastitom biračkom telu.

POVEZANE TEME:

NOLE SLOMIO ŠAPOVALOVA, PA PORUČIO: Mora da je zbog pravoslavnog Božića!

PRVI VELIKI PREKID VATRE: U Ukrajini počinje božićno primirje!

NEVIĐEN SKANDAL TRESE FUDBAL: “Namestili smo sve utakmice na Svetskom prvenstvu!”

Izvor: Index.hr
Foto: Printscreen YouTube

YOU MAY LIKE