Chicago
70°
Partly Cloudy
5:18 am8:17 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 4mph NE
Humidity: 54%
Pressure: 30"Hg
UV index: 3
WedThuFri
81/64°F
81/63°F
77/61°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

ĐACI U SRBIJI DOBIJAJU NACIONALNU ČITANKU: Obuhvatiće nekoliko predmeta, a evo kada stiže u škole!

Umesto najavljenih udžbenika za predmete od nacionalnog značaja – dobićemo nacionalne čitanke. To je predloženo Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima. Prva tribina održava se na Univerzitetu u Novom Sadu, čime počinju javne rasprave o šest prosvetnih zakona. Slede u Nišu, pa Beogradu. Traju do kraja aprila. I trebalo bi da reše mnoga otvorena pitanja.

Nacionalna čitanka jeste nastavno sredstvo za sve učenike osnovnog i srednjeg obrazovanja koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku. Obuhvata srpski jezik i književnost, svet oko nas, prirodu i društvo, istoriju i geografiju, likovnu i muzičku kulturu, predloženo je Nacrtom Zakona o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima.

-U toj nacionalnoj čitanci bi trebalo da se nađe neki dodatni materijal koji bi pripomogao razvijanju nacionalnog identiteta, nacionalne svesti i osećanju pripadnosti Republici Srbiji. I poštovanje negovanja srpskog jezika i tradicije i pre svega razvijanje maternjeg jezika i srpskog jezika. Na neki način da pomogne očuvanju nacionalne kulturne baštine pre svega – objašnjava pomoćnik ministra prosvete Miloš Blagojević.

-Nacionalna čitanka je svakako jedan dobar put s obzirom na to da nacionalni identitet i kultura se ne nalazi u jednom predmetu i to je jedan od osnovnih ciljeva obrazovanja. Čitanka bi trebalo da bude izvrstan udžbenik koji će sprovesti jednu od boljih metodičkih veština, a to je međupredmetno povezivanje – tvrdi direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Zlatko Grušanović.

PROČITAJTE VIŠE:

Prvi i drugi razred dobiće jednu, treći i četvrti razred drugu čitanku. A posebne čitanke bile bi za učenike od petog do osmog razreda, i za srednjoškolce.

U Nacrtu stoji da udžbenike objavljuje javni izdavač. Zavod za udžbenike se više puta oglašavao i smatra da taj posao treba da bude poveren njima.

-Kao izdavač čiji udžbenici već sadrže kontinuitet u poimanju najsloženijih naučnih pitanja, i budućeg razvoja i napretka srpskog društva, Zavod aktivno učestvuje u ovim razgovorima naglašavajući da njegova izdanja zadovoljavaju najstrože obrazovne kriterijume koji će sada biti dodatno pojačani – navode iz Zavoda za udžbenike.

Autori će se birati na konkursu, a pregledaće se u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Tu podsećaju da udžbenik nije jedino nastavno sredstvo. Najvažniji je nastavnik, koji na primer može da poveže nacionalni identitet i fiziku.

-Svaki prirodni predmet može da se poveže s obzirom na to da smo imali dosta naučnika koji su pravi znakovi pored puta i kojima možemo negovati identitet. Verovatno sam pomenuo Mihajla Pupina, s obzirom na to da je on spojio fiziku i da ima divnu knjigu za koju je dobio nagradu i koja je u programu srpskog jezika, naravno tu je i Tesla, tu su i mnogi drugi naučnici – kaže pomoćnik ministra prosvete.

Struka kaže da će po usavajanju Zakona biti potrebno do dve godine da se napravi dobar udžbenik. Nacrtom je planirano da čitanke počnu da se primenjuju u osnovnim i srednjim školama prvog septembra 2024. godine.

POVEZANE TEME:

“OVO NEMA SMISLA!”: Srpska zastava proglašena najlepšom na svetu, velika rasprava na mrežama! (VIDEO)

LEKARI ČAČKA PONOS SRBIJE: Šest oftalmologa udružilo snage, drastično smanjili liste čekanja!

AMERIKANKA ZALJUBLJENA U SRPSKE MUŠKARCE: Toliko su zgodni, oni su potpuno druga rasa! (VIDEO)

Izvor: Novosti
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
PRIJATELJI PORODICE UBIJENE DEVOJČICE IZ FRANCUSKE: "Hteli su da im deca odrastaju u sigurnoj okolini.."