Connect with us

Amerika

DA LI ZNATE ZA PRAVILO “20 PLUS 1”? Svi kritikuju policajce u SAD, a ne znaju na šta su sve primorani

Published

on

Kvote su nelegalne u nekoliko država, uključujući Njujork, Ilinois, Kaliforniju i Floridu

Građani koji nekoliko poslednjih nedelja kritikuju postupanje policajaca širom SAD, ne znaju da se oni godinama susreću sa različitim problemima u službi, poput obaveznog ispunjenja kvota.

Pravilo “20 plus 1” jedno je od prljavih tajni mnogih od 18.000 policijskih američkih uprava, a ono podrazumeva da svaki službenik, da bi zaradio platu, mora da napiše 20 kazni i da obavi jedno hapšenje tokom meseca.

O ovome je progovorio policijski oficir Edil Polanko iz njujorške policije. On nije želeo da ćuti o problematici koja nagriza zajednicu i njihovo poverenje prema policijcima, za razliku od svojih kolega i nadzornika koji takve navode negiraju.

KAZNE: Pravilo 20 plus 1

Polanko je otvorio dušu još 2008. godine, kada je tajno snimio razgovore unutar policijske stanice u Bronksu, a zatim rešio da ih tuži.

“Sledeće nedelje moglo bi biti 25 i jedan. Moglo bi biti 35 i jedan”, rekao je čovek koga je Polanko identifikovao kao načelnika.

Osoba koja se čuje na snimku tera svoje zaposlene da ispune kvotu, plašeći ih da bi ona mogla vremenom da raste.

Kvote su nelegalne u nekoliko država, uključujući Njujork, Ilinois, Kaliforniju i Floridu.

Međutim, mnogi će potvrditi da su one stvarne i da, ne ne samo da stvaraju dodatni pritisak u radu policajaca, već i kod građana izazivaju sumnju i ruše njihovo poverenje u legitimitet sistema zaštite.

POLICIJA NA PROTESTIMA: Već im je dovoljno stresan posao

Čak Vekler, izvršni direktor policijskog istraživačkog foruma kaže da je dodatni problem ako policajci zajednicu sa kojom rade vide kao izvor prihoda.

Upravo to se, prema Ministarstvu pravosuđenja, dogodilo u Fergusonu gde su beli pripadnici policije mahom pisali ogroman broj kazni za crne stanovnike, prikupivši više miliona dolara.

Polanko zaključuje da igra brojeva njemu otežava posao, te da je potrebno poverenje zajednice da bi bio efikasan.

“Niko u zajednici ne želi da ljudi prodaju drogu u zgradi. Niko u zajednici ne želi pucnjavu, pa ako radimo sa ljudima koji to ne žele, zajedno možemo da identifikujemo zločince. Ali šta se desi kada počnete maltretirati nevine ljude, jer ja moram ispuniti kvotu “20 plus 1”, objašnjava Polanko.

DA LI JE ISPUNJAVAO KVOTU? Policajac koji je ispalio dva metka u Bruksa

Koliko je sistem kvota pogređan, najbolje se vidi na primeru postupanja dvojice policijskih službenika u Atlanti, kada je ubijen Afroamerikanac Rejšard Bruks, kome su, umesto da dozvole da napusti vozilo i peške ode kući, policjaci tražili da uradi alko-drog test.

Umesto mirne noći bez kazni i pucačine, epilog je još jedan mrtav Afroamerikanac i policajac Garet Rolf, koji je otpušten iz službe i kome preti smrtna kazna.

TEKST: Serbian Times/npr.org FOTO: NYPD

Advertisement