Connect with us

aktuelno

DA LI JE NA POMOLU NOVI RAT: Sprema li se Kina za povratak Tajvana u svoje granice?

Published

on

Tajvan je u četvrtak podigao svoje vazduhoplovne snage nakon što je devet kineskih letelica ušlo u vazudšni prostor ove ostrvske zemlje, čiji suverenitet Kina ne priznaje i smatra je delom svoje teritorije.

“Provokativna vojna akcija”, prokomentarisao je jedan američki zvaničnik odbrane i dodao da, usled aktuelnih događaja u Ukrajini, “raste zabrinutost da bi Кina mogla da izvrši invaziju na Tajvan”.

Iapk, navedeni potez Кine “nije neobičan”, rekao je američki zvanićnik za Fox News.

“Кina je to radila u prošlosti, pre nekoliko meseci, redovno je bilo sličnih događaja”, objasnio je.

“Sjedinjene Države će nastaviti da podržavaju mirno rešavanje pitanja u moreuzi, u skladu sa željama i najboljim interesima ljudi na Tajvanu”, zaključio je.

Poslednji upad Kine odigrao se 23. januara kada je 39 kineskih aviona proletelo kroz tajvanski vazdušni prostor.

Nakon što je u Kini javno objavljen savet za novinare o tome kako da izveštavaju o sukobu u Ukrajini – iskazujući poštovanje prema Rusiji – mnogi su prokomentarisali da je to nagoveštaj namere Kini da sebi obezbedi rusku podršku u slučaju akcije u Tajvanu.

“Jednostavno rečeno, Кina mora da podrži Rusiju emotivno i moralno, i da se uzdržava od sukoba sa SAD i EU“, napisao je Ming Jinvei, urednik novinske agencije Sinhua u utorak na svom blogu.

“U budućnosti će Кini takođe biti potrebno razumevanje i podrška Rusije kada se bori sa Amerikom da jednom zauvek reši pitanje Tajvana“, zaključio je.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Daily Wire
Foto: Printscreen YouTube / CBC News: The National

Advertisement