Chicago
45°
Магла
6:58 am4:20 pm CST
Осећај: 39°F
Ветар: 10mph NE
Влажност: 84%
Притисак: 29.88"Hg
УВ индекс: 0
СубНедПон
45/39°F
43/34°F
43/34°F

Published 1 godina ranije

By admin

ČUVENI VODITELJ OPTUŽIO SAD: Bajden otvoreno pretio uništenjem Severnog toka 2 i ekološkim terorizmom! (VIDEO)

Američki voditelj Fox News-a Taker Karlson govorio je o ekološkoj katastrofi koja se odigrava trenutno u Baltiku, pri čemu je podsetio kako je predsednik SAD Džo Bajdena početkom februara obećao da će “okončati” projekat Severni tok 2 ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

Do curenja miliona kubika gasa došlo je u blizini danskog ostrva u Baltičkom moru. Oštećenje na gasovodu Severni tok stvorilo je mehuriće prečnika od 200 metara do gotovo jednog kilometra.

Šef danske agencije za energetiku rekao je da bi moglo proći i do nedelju dana dok gas ne prestane da curi u more.

„Površina mora je puna metana, što znači da postoji povećan rizik od eksplozija u tom području“, rekao je Kristofer Bocuv, dodajući da bi brodovi mogli izgubiti plovnost ako uđu u pogođeno područje.

Kako je istakao Taker Karlson, pored ogromne štete za morski ekosistem, najveću štetu trpi atmosfera, pošto je metan koji izlazi iz gasovoda jedan od glavnih uzroka globalnog zagrevanja.

Kako su švedske vlasti zabeležile dve snažne eksplozije neposredno pre nego što je detektovano curenje, većina svetskih lidera složila se da je u pitanju “sabotaža”. Očekivano, mnogi zapadni lideri okrivili su ruskog lidera Vladimira Putina za navodni čin “industrijskog terorizma”.

Taker Karlson oštro je kritikovao ovu poziciju, ističući kako Vladimir Putin ništa ne dobija takvim potezom, naprotiv, gasovod Severni tok je u trenutnoj političkoj situaciji jedan od glavnih Putinovih aduta za pritisak na Evropu da pregovara i eventualno ukine sankcije.

Sa druge strane, ova katastrofa, kako Karlson primećuje, najviše ide na ruku Sjedinjenim Državama.

Karlson je podsetio na Bajdenov govor u februaru, kada je američki predsednik pred kamerama rekao kako će “okončati projekat Severni tok ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu”.

“Ukoliko Rusija izvrši invaziju, ako trupe i tenkovi pređu granicu Ukrajine, više neće biti Severnog toka 2. Mi ćemo to okončati”, rekao je Bajden.

Nakon što je novinarka pitala Bajdena kako je to moguće, s obzirom da je projekat pod kontrolom Nemačke, američki predsednik je odgovorio: “Obećavam vam, bićemo u stanju to da učinimo”.

Kako je Karlson primetio, očigledno je da je rukovodstvo SAD ozbiljno razmatralo ovakav potez, pošto Bajden nije jedini koji je pominjao sličan plan.

Viktorija Njuland, zvaničnica Stejt Departmenta, svojevremeno je izgovorila slično.

“U pogledu Severnog toka 2, i dalje vodimo čvrste i jasne razgovore sa našim nemačkim saveznicima. Želim da budem jasna. Ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, na ovaj ili onaj način, Severni tok 2 će biti zaustavljen”.

Kako ističe Karlson, izbor reči Bajdena i Nuland zvuči kao otvorena “pretnja ekološkim terorizmom”.

Čuveni voditelj takođe je podvukao i da se američki zvaničnici nisu previše potrudili da se odbrane od eventualne krivice ili uloge u sabotaži Severnog toka 2, već su, naprotiv, pokušali da istaknu “pozitivne” strane katastrofe.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen YouTube / Fox News

YOU MAY LIKE