Connect with us

aktuelno

ČUVARI SRPSKIH OGNJIŠTA NA KOSOVU: Stigla pomoć za baba Rosu i deda Sandu iz Kosovske Vitine (FOTO)

Published

on

Poslednji Srbin povratnik preminuo je na svetoj srpskoj zemlji u Dečanima na Kosovu i Metohiji, a da naši stari ne bi živeli u katastrofalnim uslovima i usamljeni potrudili su se mladi iz humanitarne organizacije “Od srca Srbije” u Kosovskoj Vitini. Iako postoje tek dva meseca, oni su pandemijske dane nesebično iskoristili kako bi pomogli Rosi Nikolić (84) i deda Sandi (86).

Ona je raseljeno lice, prognana iz svog doma u Kosovskoj Vitini za vreme pogroma 17. marta 2004. godine, od kada u nehumanim uslovima živi kao podstanar u selu Vrbovcu.

NEUSLOVNO ZA ŽIVOT: Čuvaju srpska ognjišta na KiM

“Rosa živi sama, suprug joj je preminuo pre par godina. Babi je nedostajao frižider i zamrzivač. Nije imala gde da čuva hranu, a letnji meseci su pred nama. Takođe smo joj obezbedili i šporet, kao i osnovne životne namirnice. Sada mirno može da dočeka leto”, objašnjava humani četverac koji stoji iza organizacije.

DEDA SANDA: Leksraki pregled tokom pandemijskih dana

Deda Sanda je takođe dobio preko potrebnu pomoć. Njemu je renovirana soba u kojoj je boravio, a nisu zaboravili ni na zdravstveno stanje Srbina.

NOV FRIŽIDER: Sada će moći da čuva svoje namirnice

“Doneli smo mu osnovne potrepštine, kao i namirnice koje je sam zatražio. Iz Eparhije raško-prizrenske donirali su nameštaj za sobu, kućnu hemiju, i sve što će dedi koristiti u narednom periodu. Iz Gračanice je stigla pomoć u vidu odeće, hrane i novca. Prostoriju su dobrovoljno renovirali Staniša Jerinić i Saša Maksimović iz susednog sela Grnčar, za koju se, kao prvi donator, javio Srđan Maksimović. Takođe, imajući u vidu Sandino zdravstveno stanje, naša organizacija je pozvala doktora Gorana Stojkovića iz ambulante u Vrbovcu, koji se bezpogovorno, sa svojim timom, odazvao i obavio lekarski pregled”, objašnjava Uroš Stefanović, jedan od članova organizacije.

ZAMENA DRVENARIJE: Novi proozori u domu deda Sande

U Kosovskom Pomoravlju, inače, živi oko 45.000 Srba, a postoje samo dve organizacije humanitarnog tipa koje se bore za naš narod.

STIGAO I NAMEŠTAJ: Osnovne potrepštine

Iz “Od srca Srbije” poručuju da im je cilj da našim ljudima u južnoj pokrajini poboljšaju kvalitet života, normalizuju uslove za dalji opstanak na KiM i da iznova “sine jarko sunce sa Kosova” u svim domovima, u kojima je privremeno zatajilo.

TEKST: Serbian Times FOTO: Od srca Srbije

Advertisement