Chicago, IL
28°
Snow Shower / Wind
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 14°F
Wind: 22mph N
Humidity: 87%
Pressure: 29.91"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
27°F
27°F
27°F
27°F
27°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
57°F / 37°F
61°F / 50°F
66°F / 28°F
36°F / 25°F

Published 2 years ago

By admin

ČUVAR ZLATIBORSKE TRADICIJE: Vidoje je polovinu svog života posvetio opisivanju najlepšeg kraja Srbije!

Vidoje Marjanović iz zlatiborskog sela Dobroselica, uklještenog između Tornika I Murtenice, polovinu svog života je posvetio stihovima. U svojim dvadesetim godinama otkrio je talenat za pisanje ali kako kaže tada nije pridavao veliku pažnju, ali nekoliko godina kasnije, počeo je ređati stihove svih lepota zlatiborskog kraja. Danas ovaj vremešni starina iako gazi osmu deceniju života, nije odustao od papira, olovke, inspiracije za nizanjem rečenica koje opisuju lepote najlepšeg kraja Srbije.

“U ranoj mladosti sam osetio da imam dara za pisanje,ali mladost – ludost,tada su me zanimale . Кako sam stario više sam vremena posvećivao pisanju,a već sada stihovi su nešto sto me najviše ispunjava u ova teška vremena. Pesme koje su sažete u mojim knjigama do sada, jesu tekstovi za novokomponovanu narodnu muziku. Mogu slobodno reci da se držim modernijeg stila pisanja,bjer su tekstovi sa tom tematikom u poslednje vreme traženiji. Inspiraciju vidim u svemu oko nas, u razgovoru sa ljudima,u nekim sitnim detaljima ali pre svega moja inspiracija je zivot”, kazao je za RINU, vremešni Vidoje.

Prve stihove je objavio, prisaća se,u listu Sabor 1994.godine, tada je dosao na ideju da polako prikuplja tekstove kako bi objavio svoju prvu knjigu. Svojim kolegama i prijatejima priredio je dve promocije knjiga u Beogradu.

“Najlepša promocija pesme jeste kada je neki pevač otpeva, jer to znaci da vredi. Zaista mi je cast kada ćujem negde na veselju ili na radiju pesmu koju sam ja pisao” dodao je ovaj tekstopisac.

Vidoje je penziju stekao radeći u Кonfekciji u Čajetini, a sada živi i stvara u rodnom selu podno Borove Glave. Penzionerske dane koristi kako bi se posvetio poeziji ne bi li zabeležio stihove koje je u mladosti propustio.

Zlatiborski kraj je inače u narodu poznat po dobrim pesnicima, ali svoje rodno selo Dobroselicu Vidoje je proslavio na svoj način. Njegove najdraže stihove do sada posvetio je rodnom selu, a želja mu je da ih neko i otpeva.

Izvor: Rina Foto: Rina

YOU MAY LIKE