Chicago, IL
63°
Clear
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 7mph E
Humidity: 35%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
55°F
54°F
50°F
50°F
50°F
TueWedThuFriSat
70°F / 61°F
66°F / 48°F
57°F / 46°F
55°F / 43°F
52°F / 39°F

Published 2 years ago

By admin

ČUVAMO ISTORIJU, TRADICIJU I KULTURU: Srpski đaci iz Mostara obišli znamenitosti Srbije!

Učenici Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture iz Mostara boravili su u Srbiji od 1. do 5. jula gde su obišli znamenitosti Beograda, manastire Žiču i Studenicu, Mokru Goru, Zlatibor, kompleks Šumarice u Kragujevcu.

Petodnevnu ekskurziju za 50 đaka uzrasta od 6. do 9. razreda osnovne škole i njihovih 6 nastavnika obezbedila je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Ekskurzija je organizovana kao edukativno putovanje, na kojem su pored druženja, deca učila o istoriji, tradiciji i kulturi našeg naroda.

Prvog dana svog putešestvija deca su boravila na Mokroj Gori i Mećavniku, a potom ih je sveštenstvo i monaštvo Žičke eparhije dočekalo u manistirima Studenica i Žiča i upoznalo ih s istorijom, arhitekturom i značajem ovih manastira za srpsku crkvu i državu.

Deca su posetila i kompleks Šumarice, spomen-park „Kragujevački oktobar”, koji je podignut u znak sećanja na žrtve Kragujevačkog masakra koji je 1941. godine počinio nemački okupator.

U Beogradu je Prosvjetina šlola obišla centar Beograda, Narodni muzej, deca su prošetala Knez Mihailovom ulicom, Kalemegdanom, bila u Zoološkom vrtu, na Avali i stadionima Partizana i Zvezde. Takođe, obišli su Hram Svetog Save i prisustvovali liturgiji koju je služio patrijarh Porfirije i posetili Dvorski kompleks kraljevske porodice Karađorđević.

Učenici su se upoznali sa zaostavštinom našeg velikog naučnika posetom Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, u kome se čuvaju Teslini izumi, medalje, alati i dokumenta, kao i lični predmeti iz njegovog života. Videli su Tesline pumpe i brzinomere, merne alate i mašinski pribor koji je koristio. Pogledali su kratki film, a i demonstraciju nekih od patenata našeg velikog naučnika. 

Izvor: RTS Foto: Dijaspora.gov.rs

YOU MAY LIKE