Connect with us

Uncategorized

ČUDOTVORNE LJILJANINE RUKE: U ovoj bašti rađaju džinovske smokve, objašnjenje nemaju ni naučnici

Published

on

Ljiljana Danilović, nadaleko čuvena kraljevačka domaćic, ove godine oboriće rekord, jer su u njenoj bašti izrasle džinovske smokve. Plodovi njene „petrovače bele“ iako su još daleko od pune zrelosti i vremena berbe dostižu težinu od 130 grama. Ako se zna da je prosečna težina ploda ove vrste 62 grama onda priča iz Ljiljaninog dvorišta zvuči neverovatno.

„Ovo je čudo. Svakog dana gledam kako plodovi prosto bujaju i ne znam gde će im biti kraj. Ovo se nikada nije dogodilo. Ja sam prošle godine sa jednog stabla skuvala desetak kilograma veoma ukusnog slatka, nešto sam poklonila i sve su smokve bile normalne krupnoće, baš za slatko. Ako bih od ovogodišnjih kuvala slatko morala bih da goste poslužujem jelovnom kašikom. Po svemu sudeći ove godine ću morati da kupim smokve za slatko a moje će otiću u džem“, priča za RINU ova vrsna kulinarka.

„Džin smokva“ je iznenađenje i za stručnjake. Agronom Dragutin Jevtović kaže da je i za njega sa mnogo iskustva u poslu ovo veliko iznenađenje, bolje reći pravo malo čudo.

Ljiljana ističe da smokvu odgaja bez posebne nege. Osim dodatnog zalivanja u pojedinim fazama vegetacije i sušnim periodima nikakvog drugog posla nema. Tako priču o ovoj staroj voćki poreklom iz Male Azije ova Кraljevčnka čini još mističnijom i interesantnijom.

Međutim, ovo nije prvi put da kraljevče domaćice iznenade komšije, rodbinu i prijatelje. Ljiljanina komšinica, Jelica Vesović, pre par godina na svega 12 struka paradajza ostvarila rekordnu proizvodnju. Nedostižnu i za one sa pet puta više čokota ovog povrća. Bilo je desetak paradajza „kilaša“, dok je jedan dostigao džinovsku težinu od 1.610 grama.

„Ljudi su bili očarani veličinom paradajza. Danima nisam uspevala da ga sameljem, jer je svak od dana neko najavljivao dolazak, čak i mog sela udaljenog dvadesetak kilometara od Кraljeva da bi se uverio u istinitost priče koja se brzo pročula. Prosto mi nisu verovali na reč nego su svi želeli da ga izmere i sami se uvere u težinu džina iz male bašte. Precizna kućna vagica uvek je pokazivala – 1.610 grama. Nema laži – nema prevare“, ispričala je Jelica.

Paradajz je bio vrhunskog kvaliteta. Ostavljeno je seme od njega, za kuću i prijatelje i Jeličin recept za uspeh.

„Sa suprugom sam u kasnu jesen duboko izriljala baštu da preko zime zemlja izmrzne, u proleće je prekrili stajnjakom i to je sve od đubriva koje smo koristili. Bilo je par kropljenja tečnošću od koprive, redovno okopavanje, zakidanje zaperaka i zalivanje i to je cela tajna. Garantovano, zdrav, sočan i ukusan proizvod. Ostala je i slika za uspomenu“, kazuje Jelica.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement