Chicago, IL
57°
Cloudy
5:56 am7:40 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 16mph SSW
Humidity: 44%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 0
3 am4 am5 am6 am7 am
55°F
55°F
55°F
55°F
55°F
WedThuFriSatSun
43°F / 36°F
54°F / 45°F
57°F / 55°F
73°F / 61°F
72°F / 57°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

ČUDO OD DETETA: Jana ima samo 3 godine, a već je imala prvi folklorni nastup! (FOTO)

Neretko možemo čuti da se nešto voli od malih nogu, a jedna devojčica iz Topole to potvrđuje na svom primeru. Jana Petrović ima samo tri godine, ali pleni svojim talentom. Najmlađa je članica Kulturno-umetničkog društva Oplenac, a prvi nastup imala je sa samo dve i po godine. Da voli folklor prvo su primetili njeni roditelji, nakon čega su je upisali u KUD.

-Od momenta kada je prohodala i počela da priča, pevušila je pesmice i uz njih igrala. Pošto sam ja radio kao umetnički rukovodilac u školici folklora u Šatornji, koja radi pri KUD-u vodio sam je na probe gde je i igrala, kaže za RINU Đorđe Petrović, Janin otac.

Njena ljubav prema narodnim igrama ne bi trebalo da čudi, jer su i Đorđe i njegova supruga dugo godina igrali folklor, a majka je učestvovala u pevačkoj grupi.

-I sam počeo rano da igram folklor, sa nekih četiri godine. Izgleda da su geni učinili svoje, kaže Đorđe uz osmeh.

PROČITAJTE VIŠE:

Kulturno umetničko društvo „Oplenac“ postoji od 2000. godine i broji oko 300 članova, uzrasta od tri godine pa do ansambla veterana starosti do 55 godina, raspoređenih u sedam folklornih grupa koje imaju probe dva puta nedeljno.

-Uvek je pravo vreme da se počne sa folklorom, a da bi ste postali član našeg ansambla dovoljno je da dođete u prostorije KUD-a na probu prve grupe ponedeljkom ili petkom od 18 časova. Ono što je najveća smetnja u radu KUD-a je mišljenje koje vlada da je folklor prvenstveno namenjen za devojčice, što je veoma pogrešno. Uz druženje, putovanje, fizičku aktivnost, čuvanje kulture i tradicije folklor donosi brojne benefite pa Vas očekujemo jer je mnogo razloga da se vežba folklor“, poručuju iz Kulturno umetničkog društva „Oplenac“.

POVEZANE TEME:

SRPSKA DECA ČUVAJU STARE OBIČAJE: U topolskim selima Bela nedelja nije zaboravljena! (FOTO)

U SRBIJI RETKE BOLESTI SU ČESTE: Skoro pola miliona ljudi pogođeno, uglavnom na udaru deca!

ŠKOLA PUNA NAŠE DECE: U Parizu otvoreno novo odeljenje za srpske đake!

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE