Chicago, IL
45°
Clear
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
43°F
43°F
41°F
43°F
46°F
TueWedThuFriSat
66°F / 27°F
32°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F
61°F / 46°F

Published 4 years ago

By Sanja Ilić

ČUDO NEVIĐENO: Poslušajte kako Kinez iz Čikaga savršeno peva srpske narodne pesme (VIDEO)

Džon Kuo je zaljubljenik u muziku i folklor Balkana od 1963. godine, kada je prvi put čuo za srpsko kolo. Od tada pa do danas, prvo na fakultetu, a kasnije i profesionalno, sa ansamblom “Balkanske igre”, mister Kuo izučava naše pesme, muziku, teradiciju i kulturu.

Amerikanac kineskog porekla koji u Čikagu sedi za kafanskim stolom uz flašu srpske šljivovice dok peva pesmu “Šano dušo, šano mori” perfektno izgovarajući reči kao što su đerdan i džanum. Da, sad smo sve videli!

Džon Kuo je zaljubljenik u muziku i folklor Balkana od 1963. godine, kada je prvi put čuo za srpsko kolo. Od tada pa do danas, prvo na fakultetu (University of Chicago), gde je osnovao sekciju za balkanski ples, a kasnije i profesionalno, kada je osnovao ansambl “Balkanske igre”, mister Kuo izučava naše pesme, muziku, teradiciju i kulturu. Kao i što i priliči jednom Kinezu, ozbiljno i posvećeno.

-Volim da pevam “Šabački vašar”, zatim onu staru srpsku “Ja sam ja, Jeremija…”, pa od ciganskih “Čaje šukarije” a od ovih novijih volim Tozovca “Ti si me čekala” – nabraja Džon svoj omiljeni repertoar, a onda uz čašicu rakije, kako kafanski red nalaže, pokazuje svoju slovensku stranu duše. Patnju i melanholiju. Veselje i pesmu.

A ja sam negde rujno vino pio, a ja sam negde s drugom srećan bio, a ti, a ti, ti si me čekala“.

I ne samo da Džon zna mnoge srpske, makedonske i bugarske pesme, on je imao priliku da upozna neke domaće muzičke zvezde, pevače, harmonikaše…

Neka od poznatih imena su Milija Spasojević, prvi harmonikaš Jugoslavije, čovek koji je komponovao Užičko kolo, Esma Redžepova, bio je domaćin Bobanu Markoviću, najpoznatijem srpskom trubaču, organizovao koncerte Goranu Bregoviću i drugima.

Harizmatični Kinez ujedno je i čuvar tradicionalnih plesova i muzike naroda Jugoistočne, Istočne Evrope i Mediterana. On zajedno sa suprugom Daliom, inače Bugarkom, godinama organizuje Spring festival koji okuplja vrhunske  umetnike, plesače, koreografe i muzičare.

LJUBAV PREMA MUZICI I IGRI: Džon i Dalia Kuo

Ukoliko hoćete da podržite napore Galie i Džona da sačuvaju festival balkanskih pesama i igara, donirajte novac OVDE!

TEKST: Serbian Times FOTO: Serbian Times

YOU MAY LIKE