Chicago, IL
54°
Clear
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 10mph E
Humidity: 54%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
52°F
52°F
52°F
54°F
55°F
WedThuFriSatSun
64°F / 48°F
55°F / 45°F
54°F / 41°F
48°F / 39°F
54°F / 41°F

Published 1 year ago

By admin

ČUDO ARHITEKTURE: U Njujorku izgrađen najtanji neboder na svetu! (VIDEO)

U američkom gradu Njujorku, poznatom po svojim neboderima, završena je izgradnja Stenvej kule, poznatog kao “najtanji neboder na svetu”.

Reč je o impresivnom arhitektonskom dostignuću od betona i stakla koje se izdiže na 435 metara na Menhetnu s pogledom na Central Park, a koje je široko tek 18 metara.

Neboder je smešten u takozvani Billionairs Row (red milijardera) – područje luksuznih zgrada oko Central Parka u kojem žive neki od najbogatijih ljudi sveta.

Jedan je od najviših nebodera na zapadnoj hemisferi, iza One World Trade Centera koji je visok 541 metara i Central Park Towera koji se izdiže na 472 metra.

SHoP, arhitektonska kompanija koja je projektovala zgradu, navela je da Stenvej tauer nosi titulu „najtanjeg nebodera na svetu“ sa odnosom visine i širine 24 prema jedan.

Cene stanova u ovoj građevin u centru Manhetna kreću se između 7,75 i 66 miliona dolara.

Fasada nebodera sadrži blokove terakote, materijala koji izgleda da menja boju i teksturu kada se gleda pod različitim svetlima i iz različitih uglova.

Navodi se da će prvi vlasnici nebodera od 84 sprata, čija je izgradnja počela 2013. godine, početkom godine početi da se useljavaju u svoje nove stanove.

Fatih Ergun, koji radi kao arhitekta u Njujorku oko 13 godina, govorio je za AA o neboderima u Njujorku.

On veruje da zgrade poput Stenvej tauera estetski stvaraju kakofonične slike na horizontu Njujorka.

„Posebno u takozvanom redu milijardera, polovina takvih luksuznih zgrada usred Menhetnaa je prazna. To nisu zgrade koje zapravo nastaju iz stambenih potreba. To je metoda koju bogati poslednjih godina koriste za ulaganje novca, to jest da ga likvidiraju. Bogati ulažu svoj novac u ove zgrade. Na primer, gornji sprat zgrade Park Avenue 432, prve od ovih visokih i luksuznih građevina nazvanih pencil buildings, prodat je za 169 miliona dolara, a navodi se da vlasnik nije ni ušao u zgradu, a kamoli u stan koji je kupio“, pojasnio je Ergun.

Navodeći da se građevinska industrija okrenula visoko luksuznim zgradama zbog problema sa zemljištem u Njujorku i da je to isplativije, Ergun je podvukao da je upotreba naprednijih građevinskih tehnologija kao i mogućnost u zonskom kodu pod nazivom „pravo na vazduh“ imalo veliki uticaj na nastanak ovakvih objekata.

„Većina novih nebodera koje vidimo danas nije postojala pre deset godina. Sada su svi promenili horizont Njujorka. Da li je to loša stvar? Naravno da nije, ne možete izbeći menjanje grada s vremenom“, rekao je Ergun.

Prema njegovim rečima, takve luksuzne zgrade kupcima nude veličanstven vizuelni prizor.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Associated Press

YOU MAY LIKE