Chicago, IL
72°
Mostly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 18mph ESE
Humidity: 56%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 2
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
72°F
73°F
70°F
70°F
68°F
WedThuFriSatSun
66°F / 48°F
55°F / 43°F
55°F / 39°F
50°F / 37°F
54°F / 41°F

Published 5 years ago

By Antonije Kovačević

ČUDESNA BIBLIOTEKA U BEOGRADU: Zgrada koju je podigao Amerikanac čuva originalno Kremansko proročanstvo, prvu tviter knjigu i – Magičnu kutiju!

Endrju Karnegi, bogati trgovac čelikom iz Pitsburga (SAD), je duboko verovao da će ljudi koji čitaju knjige izgraditi bolji svet. Zato je ponovo izgradio tri u ratu srušene biblioteke, po jednu u Francuskoj, Belgiji i Srbiji. Ova poslednja krije neke od najvažnijih knjiga i drevnih rukopisa

Univerzitetska biblioteka u Beogradu nije obična biblioteka.

Kao u svim bibliotekama i u njoj možete pozajmiti knjigu, ali možete i mnogo više od toga. To je akademska biblioteka. To znači da je namenjena najviše profesorima, studentima i naučnicima.

Ali je otvorena i za sve ostale građane. U njoj se pored knjiga koje se mogu pozajmiti i u drugim bibliotekama može doći i do dragocenih i skupih naučnih publikacija.

U Univerzitetskoj biblioteci se mogu čitati štampana izdanja, ali i digitalni tekstovi. Preko posebne Internet veze koja postoji samo u ovoj biblioteci i na fakultetima, a koja se zove Akademska mreža Srbije, mogu se čitati gotovo sva važnija naučna izdanja koja se širom sveta objavljuju u digitalnoj formi.

PRVA TVITER KNJIGA

Univerzitetska biblioteka je 2018. godine objavila prvu Tviter knjigu na svetu. Pored toga što možete saznati šta je to Tviter knjiga, u Univerzitetskoj bilbioteci u Beogradu možete čuti mnoga poučna predavanja naših i svetskih naučnika, umetnika i pisaca i možete se diviti vrednim starim knjigama iz njenog fonda.

Najstarija knjiga koja se čuva u Univerzitetskoj biblioteci je otomanski rukopis iz 1204. godine.

Zgrada Univerzitetske biblioteka je sazidana 1926. godine zahvaljujući donaciji Endrjua Karnegija, bogatog trgovca čelikom iz Pitsburga u SAD.

VEROVAO DA ĆE ONI KOJI ČITAJU IZGRADITI BOLJI SVET: Endrju Karnegi, mecena čijom je donacijom izgrađena u ratu srušena biblioteka CRTEŽ: Bojan Dragićević i Igor Vujčić

Karnegi je verovao da bogatsvo koje je stekao može najbolje iskoristiti tako što će pomoći da se u SAD i širom sveta sazida što više biblioteka. On je verovao da će pismeniji, učeniji ljudi, koji čitaju puno knjiga iz biblioteka napraviti bolji svet u budućnosti.

BIBLIOTEKE SA LINIJE FRONTA

Zato je posle Prvog svetskog rata odlučio da obnovi i tri biblioteke koje su bile uništene u ratu. Biblioteke u Beogradu u Srbiji, Remsu u Francuskoj i Luvenu u Belgiji srušene su u borbama, pa su nove biblioteke koje je Karnegi pomogao da se sazidaju nazvane Biblioteke sa linije fronta. Ovo je još jedan razlog zbog koga Univerzitetska biblioteka u Beogradu nije obična biblioteka. Ona je pored ostalog i biblioteka sa linije fronta, samo što je u današnje vreme to front borbe za sticanje znanje i što više pročitanih knjiga i naučnih članaka.

U Biblioteci možete saznati sve o fudbalskom prvenstvu u sezoni 1936/37. godine, pogledati oglase za posao iz 1910. godine ili čitati Kremansko prorčanstvo u njegovom izvornom obliku u “Malim novinama” Pere Todorovića.

Na policama Univerzitetske biblioteke u Beogradu čuvaju se mnoge stare knjige, a stare knjige čuvaju mnoge tajne i vredna znanja. Neke od ovih starih knjiga važne su jer su pripadale velikim naučnicima kao što je Mihajlo Pupin, ili važnim piscima kao što je Isidora Sekulić.

Neke od njih, kao one rukom pisane na persijkom i mongolskom, možda nose drevne poruke u koje još niko nije pronikao. Neke imaju divne ilustracije i veliku duhovnu vrednost, kao što su ćirilski rukopisi iz srednjeg veka.

Da biste zavirili u ove knjige danas vam je dovoljan samo Internet. Sve su one digitalizovane i njihove tajne možete otkriti sedeći u svojoj omiljenoj kućnoj fotelji. Ali još mnogo zanimljivih stvari možete pronaći ne u samoj zgradi Biblioteke, već na njenim Internet stranicama.

PUTOVANJE KROZ VREME

Možete prelistavati stotine hiljada strana starih novina i saznati sve o fudbalskom prvenstvu u sezoni 1936/37. godine, pogledati oglase za posao iz 1910. godine ili čitati Kremansko proročanstvo u njegovom izvornom obliku u “Malim novinama” Pere Todorovića.

Možete se podsetiti i srećnih osamdesetih ili saznati šta je to “Zlatni papagaj“, na stranicama kultinih časopisa Ritam i Džuboks. A možete čitati i tekstove iz jedinog antifašističkog nedeljnika u celoj porobljenoj Evropi, koji je redovno izlazio i pod nemačkom okupacijom od 1941. do 1944. godine. Možete pogledati neku od brojnih virtuelnih izložbi i saznati sve o Rektoru koji je osvetlio Beograd, rukopisima Čika Jove Zmaja ili govoru cveća.

U Univerzitetskoj biblitoeci možete videti i dodirnuti Magičnu kutiju. Magična kutija će na vaš dodir otkriti sve tajne jedne vredne knjige koja je u njoj izložena. Ali sve tajne i lepote Univerzitetske biblioteke neće moći da doživite i saznate samo jednim dodirom.

Za to vredno i važno iskustvo najbolje je da posetite njenu divnu zgradu u Bulevaru kralja Aleksandra broj 71 i provedete neko vreme u najlepšem čitaoničkom prostoru na Balkanu – u Čitaonici “Endrju Karnegi”, ali i da pre toga proučite digitalni svet nauke i kulture ove bibliteke koji vam je dostupan na njenoj Internet prezentaciji www.unilib.rs.

Univerzitetska biblioteka u Beogradu nije obična biblioteka, to je biser srpske kulture i nauke koji čeka da bude otkriven.

Tekst: Adam Sofronijević Foto: Wikipedia

YOU MAY LIKE