Chicago, IL
55°
Sunny
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 52°F
Wind: 15mph S
Humidity: 32%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
54°F
50°F
46°F
45°F
43°F
WedThuFriSatSun
57°F / 41°F
46°F / 34°F
37°F / 25°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

CRVENI TALAS U AMERICI: Republikanci će imati većinu u Predstavničkom domu, neizvesno u Senatu, Srbi u Čikagu tužni

Ako se po večeri jutro poznaje, Amerika će ga dočekati sa republikanskom većinom u Predstavničkom domu, dok će trka za prevlast u Senatu već biti puno neizvesnija, a presudiće glasiovi u takozvanim swing states, poput Mičigena, Viskonsina, Džordžije, Nevade, Arizone i Pensilvanije.

Glasovi su najbrže prebrojani na Floridi, koja je pokazala da ozbiljna država nema problema da očuva regularnost izbornog procesa. Od pojedinačnih rezultata treba istaći ubedljivupobedu aktuelnog guvernera Rona DeSantisa, koji je protiv kandidata Čarli Krista ostavio iza sebe za skoro 20% glasova (59,4-40%).

Ubedljivu pobedu, takođe na Floridi, ostvario je senator Mark Rubio, koji je osvojio 57,7% glasova, naspram demokrate Val Demings sa 41%.

Neizvesno je u Džordžiji, gde bivša fudbalska a sada republikanska zvezda Heršel Voker u vreme pisanja ovog teksta ima blagu prednost u trci za senatorskom mesto u odnosu na protivkandidata Rafaela Vornoka 49,6-48,6%.

Ono što će svakako razočarati srpske glasače u Ilinoisu jeste da je aktuelni guverner Ilinoisa Dž.B.Pricker zadržao fotelju i pobedio republikanca Darena Bejlija (57,7-39,7).

Demokrate će iz Ilinoisa u američki Senat ponovo poslati Tami Dakvort, koja za sada vodi ispred republikanke Kathy Salvi.

Obično plavo orjentisani Nju Hempšir je pocrveneo, jer je Kris Sununu u trci za guvernera porazio demokratu Toma Šermana (50,4-48.1%)

Ono što je sada definitivno jasno jeste da su latinoamerički glasači okrenuli leđa Demokratskoj stranci, što se najjasnije vidi po tome kako su glasali okruzi u Teksasu koji se nalaze u blizini meksičke granice i mahom su naseljeni građanima poreklom iz Meksika, a koji su prvi put u istoriji izabrali kongresmene republikance.

Takođe, Majami Dejd, okrug u Floridi, čiju većinu čine latino glasači kubanskog i karipskog porekla, a koji su na predsedničkim izborima 2016.godine dali Hilari Klinton 29% glasova više od Donalda Trampa, prvi put su izabrali senatora iz GOP.

Velika borba će se voditi za mesto guvernera Njujorka, u kojoj se republikanac Li Zeldin bori da sruši sa vlasti Keti Hočul, koja je na ovoj funkciji nasledila Endjua Kuoma, koji je optužen za seksualno nasilje od strane nekoliko žena.

U pomenutom Teksasu aktuelni guverner Greg Abot, poznat po tome što autobusima šalje ilegalne emigrante u države i gradove koji podržavaju politiku labave granice, poput Njuorka i Čikaga, ubedljivo je pobedio Betoa O Rurkea (54-45%).

Da li će crveni talas sa Floride poreplaviti celu zemlju saznaćemo najverovatnije rano ujutru, kada pristigne veći procenat glasova iz ključnih država, u kojima će senatorske trke odlučiti o tome kakva će biti radspodela političke moći u najmoćnijoj državi sveta.

Piše: Antonije Kovačević Foto:

YOU MAY LIKE