Chicago
70°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 2mph ESE
Humidity: 69%
Pressure: 30"Hg
UV index: 0
FriSatSun
79/61°F
75/59°F
75/59°F

Published 1 week ago

By Antonije Kovačević

CRKVENA SLAVA U ČIKAGU, VIŠE OD IĆA I PIĆA: Deci ovacije za pesme i recitacije, ocu Gojku Peroviću za sjajno predavanje (FOTO+VIDEO)

Danas je crkva Svetog Nikole u čikaškom predgrađu Lajons proslavila svoju parohijsku slavu, letnji Nikoljdan. U prepunoj sali novog Kulturnog centra “Nikola Tesla”, koja se nalazi u sklopu crkvenog kompleksa, održan je bogati kulturno-umetnički program, a njegov vrhunac bila je beseda/predavanje oca Gojka Perovića, bivšeg dekana Cetinjske bogoslovije.

On je pred okupljenima, među kojima su bili i generalni konzul Srbije u Čikagu Damjan Jović, te penzionisani vladika Sava, govorio o značaju tradicije, ali i o njenoj zloupotrebi i razlikama između tradicije i tradicionalizma.

“Tradicija je živa vjera mrtvih, a tradicionalizam mrtva vjera živih”, poručio je otac Gojko, teolog i jedan od najobrazovanijih ljudi na Balkanu, koga pamtimo i kao simbol litija za odbranu svetinja u Crnoj Gori.

U živom i duhovitom obraćanju punom dosetki on je navodio brojne primere da bi temu približio publici.

Njegovo predavanje je bilo ujedno i okrepljujuće i otrežnjujuće, jer je govorio o nečemu što često uzimamo zdravo za gotovo, ne ulazeći dublje u suštinu, a to je – tradicija.

Kada bi ovo predavanje trebalo da sažmem u par reči, to bi zvučalo ovako:

“Tradicija je prenošenje vatre, a ne obožavanje pepela.”, poentirao je na krajub otac Gojko Perović citirajući srpskog književnika Vladimira Pištala.

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su dečja dramska sekcija Srpskog dramskog pozorišta, nedavno osnovana pri crkvi, koja je recitalom razgalila prisutne, a ništa manje ovacije izmamili su i oni najmanji folkloraši iz grupe “Moravac”. Program je vodio Igor Obradović, inače direktor Srpskog dramskog pozorišta.

Paroh crkve Svetog Nikole, sveštenik Nemanja Tošić, inače bivši student oca Gojka Perovića na Cetinjskoj bogosloviji, bio je prezadovoljan danom čiji je prvi deo prošao u molitvi, a drugi uz prigodan slavski program:

– Za ove četiri godine koliko sam paroh ove crkve ovo je verovatno i najlepša crkvena slava. Meni lično ovo je bila prilika da se malo vratim u prošlost, u 1999. godinu kada sam upisao Bogosloviju na Cetinju i upoznao oca Gojka, rektora i mog učitelja, vratio sam se u te dane koji su zaista bili lepi. Imali smo danas lepu molitvu sa našim vladikom Savom, ocem Gojkom, našim đakonima i narodom, a onda smo to slavlje preneli na naše novo imanje koje polako počinje da živi, zbog čega sam veoma veoma srećan. Nadam se da je i narod srećan zbog ovog događaja, da su imali šta da čuju i vide. Pokušali smo da se slavski dan posle liturgije ne svede samo na jelo i piće, već da ima svoju kulturnu i prosvetiteljsku dimenziju, da nešto naučimo i ispunjeni se vratimo kućama, tako da sam srećan i Bogu zahvalan na svemu.

I kada kažem da je ovo imanje počelo da živi to se najviše odnosi na našu decu koju ste danas videli kako recituju, pevaju, ograju. To nam je i bio cilj, da ovo postane oaza kulture i sporta. Krenuli smo sa karateom, košarkom, priključio nam se Igor Obradović koji radi sa mladim i onim starijim glumcima u pozorištu, uskoro ćemo imati ovde i školicu…To su sve stvari kojima smo težili i ja se nadam da će i naši parohijani shvatiti kakva je ovo prilika i koliki je značaj ovih programa za našu decu, za njihov socijalni život, druženje, za učenje i čuvanje srpskog jezika, kulture i tradicije o kojoj je danas otac Gojko pričao, zaključio je sveštenik Nemanja Tešić.

Otac Gojko Perović danas putuje na Floridu, gde će svoju seriju beseda nastaviti u Orlandu, a dalje slede gostovanja u lokalnim crkvama u Pitsburgu, Akronu, Las Vegasu, Finiksu, Sijetlu

Tekst/Foto: Antonije Kovačević

SAZNAJTE VIŠE:

EKSKLUZIVNO, BEBEK: Pevaću i sa 100 godina, a sa Bregom ću da sviram samo pod jednim uslovom… (VIDEO)

DANICA CRNOGORČEVIĆ OTKRIVA ZA SERBIAN TIMES: Trudna sam, čekamo četvrto dete!

GALA DOGAĐAJ U ČIKAGU: Uz “Tamo daleko” proslavljen prvi direktan let “Er Srbije” iz Beograda! (FOTO GALERIJA + VIDEO)

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)