Chicago
46°
Partly Cloudy
6:53 am7:02 pm CDT
Feels like: 41°F
Wind: 15mph SSW
Humidity: 40%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
TueWedThu
52/39°F
50/41°F
45/36°F

Published 1 week ago

By Antonije Kovačević

ČIKAGO OFARBAO REKU U ZELENO: Tradicija je otpočela pre 61 godinu, i to ne zbog Svetog Patrika, već vodoinstalatera! (VIDEO, FOTO)

Već 61 godinu zaredom Čikago je ofarbao istoimenu reku koja protiče kroz centar grada u grimiznu zelenu boju, a sve povodom predstojećeg praznika, Svetog Patrika. Tradicionalno, reka se farba poslednje subote pred 17.mart, kada se proslavlja dan svetitelja, zaštitnika Irske i Iraca.

Nakon današnjeg farbanja reke koju je, opet po tradiciji, sponzorisao lokalni sindikat vodoinstalatera, usledila je parada u kojoj je učestvovalo na desetine hiljada stanovnika “vetrovitog grada”, kao i mnogo gostiju i turista iz cele Amerike i sveta.

Tradicija farbanja reke u zeleno nastala je slučajno 1962.godine, kada su vodoinstalateri koristili fluoresceinsku boju da bi pratili izvore ilegalnih ispuštanja zagađenja, koja su u ro vreme bila veliki problem u Čikagu .

To je i razlog zašto su upravo vodoinstalateri sponzori farbanja, s tim što im je u međuvremenu zabranjeno da koriste fluorescein u ove svrhe, jer je štetan za reku. Od tog dana koristi se biljna boja u prahu, čija se formula čuva u tajnosti.

U popodnevnim i večernjim časovima najavljen je veliki broj događaja, koncerata, žurki, a sve u duhu proslave Svetog Patrika i naravno, obojeno tonovima zelene boje.

Tekst/Foto: A. Kovačević

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
“OD MENE STE HTELI DA SAVIJEM KIČMU, PRED MUŽEM PITU”: Ko je devojka koja je optužila Ramba Amadeusa za zlostavljanje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
PUSTINJSKI SRBI ČUVAJU VERU PREDAKA: A sve više Amerikanaca prima pravoslavlje u crkvi Svetog Save u Finiksu (VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
EKONOMSKI KOLAPS STIŽE U EVROPU: Sunovrat velike švajcarske banke izazvao paniku, preti nova kriza!
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!