Chicago
18°
Clear
6:59 am5:09 pm CST
Feels like: 1°F
Wind: 15mph S
Humidity: 56%
Pressure: 30.31"Hg
UV index: 0
SunMonTue
37/27°F
39/37°F
41/27°F

Published 3 weeks ago

By Antonije Kovačević

ČIKAGO I VISKONSIN SLAVE SVETOG STEFANA: Dve proslave u dve crkve za vikend!

U Čikagu i široj okolini su zakazane barem dve svečane proslave krsne slave Republike Srpske, Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

Prva je u subotu, 14. januara u srpskom Sabornom hramu na Srpskoj ulici, odnosno Redvud drajvu. Sve počinje kraćom večernjom liturgijom u pet uveče po lokalnom vremenu. Onda u šest sati sledi sečenje slavskog kolača, pozdravni govori uz slavski banket sa bogatom večerom i umetnički program. Ovo je događaj koji po pravilu već barem desetak godina zaredom ispuni svečanu salu Sabornog hrama do poslednjeg mesta.

Na svečanost dolaze ljudi poreklom iz Republike Srpske, ali i Srbi iz svih drugih krajeva kao i njihovi prijatelji. Očekuje se da će na liturgiji i svečanosti biti svi sveštenici iz crkve, otac Darko Spasojević, otac Dobrivoje Milunović, otac Nikolaj Kostur i đakon Teodor Sokolović, a obično prisustvuju i lideri i članovi raznih srpskih organizacija iz Čikaga i okoline. Organizator događaja je Udruženje Srba Republike Srpske.

Druga proslava je zakazana za nedelju 15. januar, u crkvi Svetog Đorđa na Braun roudu u mestu Rasin, Viskonsin. Ovo je inače parohija koja se širi i pre nekoliko nedelja je osvećeno zemljište za velelepnu novu crkvu na imanju čija gradnja treba uskoro da počne. Svetu liturgiju u deset ujutro po lokalnom vremenu služiće starešina hrama, otac Predrag Samardžić.

Posle toga sledi svečani banket i prigodan program u društvenoj sali crkve koja je nedavno renovirana i izgleda vrlo elegantno. Otac Predrag u pozivu parohijanima i svima drugima kaže da patriotsko osećanje i vaspitanje obavezuje da se dođe i na ovaj način iskaže maksimalna podrška Republici Srpskoj.

U pripremi događaja je angažovana i predsednica Crkvenoškolske opštine Desanka Petrović, sa drugim članovima parohije.

Izvor: rts.rs Foto: Crkva Svetog Vaskrsenja

YOU MAY LIKE

BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREDRAG SVE ODUŠEVIO DUHOVITIM PESMAMA: Mladi Trebinjac piše poeziju, svira gusle, jaše konje i poručuje: U selu je spas! (VIDEO)