Chicago, IL
57°
Cloudy
5:56 am7:40 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 16mph SSW
Humidity: 44%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 0
3 am4 am5 am6 am7 am
55°F
55°F
55°F
55°F
55°F
WedThuFriSatSun
43°F / 36°F
54°F / 45°F
57°F / 55°F
73°F / 61°F
72°F / 57°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

ČIKAGO BEZ ŠKOLA, ODLUČILI UČITELJI: Otkazana nastava do daljnjeg jer nastavnici neće da rade zbog COVID-a

Članovi sindikata nastavnika Čikaga glasali su da rade “na daljinu” (online) dok se ne postigne sporazum o uslovima rada u vezi sa COVID-19 ili dok stopa pozitivno testiranih u gradu ne padne ispod 10 procenata. Trenutno je 23,6 odsto.

Nastava je otkazana u javnim školama u Čikagu u sredu nakon što su nastavnici u urorak kasno naveče glasali da se obustave predavanja uživo usred porasta broja COVID slučajeva.

Nejasno je kada će se nastava nastaviti, daljinski ili uživo. Članovi Sindikata nastavnika Čikaga glasali su da odbiju da rade uživo do 18. januara ili dok stopa pozitivnosti u gradu ne padne ispod 10 odsto. Stopa pozitivno testiranih u Čikagu je 23,6 odsto, u odnosu na 13,6 odsto prethodne nedelje. Komesarka za zdravstvo dr Alison Arvadi rekla je da ne očekuje pad stope bar do sredine januara.

Da se odbije rad u školama odobrilo je u utorak uveče 73 odsto članova sindikata nastavnika sa pravom glasa. Zvaničnici sindikata nisu dali vremenski okvir, rekavši umesto toga da će prekid biti na snazi dok ne padne broj slučajeva zaraze ili dok se ne dogovore sa gradonačelnicom Lori Lajtfut.

Zvaničnici Čikaga i Lajtfutova obećali su da će nastaviti pregovore sa sindikatom. Lajtfut je na konferenciji za novinare u utorak uveče rekla da bi nastavnici trebalo da se jave u svoje učionicu u sredu – bez obzira na glasanje – ili će biti stavljeni na neplaćeni status.

Ovo je druga zima zaredom u kojoj je škola privremeno obustavljena zbog sporova između okruga Kuk i sindikata nastavnika.

„Osećam kao da je Dan mrmota da smo ponovo ovde… posle svega kroz šta smo prošli u poslednje dve godine sa vođstvom učiteljskog sindikata“, rekla je Lajtfut.

Čelnici sindikata rekli su u saopštenju da su doneli odluku da se vrate predavanju na daljinu „teška srca i sa posebnim fokusom na bezbednost učenika i zajednice“.

„Da budemo jasni. Prosvetni radnici ovog grada žele da budu u svojim učionicama sa svojim đacima. Verujemo da su učionice u našem gradu tamo gde treba da budu naši učenici. Nažalost, gradonačelnica i njeno rukovodstvo doveli su u opasnost sigurnost i živote naših učenika i njihovih nastavnika“, rekli su sindikalni lideri.

Članovi drugog sindikata, koji uključuju pomoćnike u učionicama za specijalno obrazovanje, čuvare, službenike obezbeđenja i vozače autobusa, takođe će odbiti da rade u školskim zgradama sve dok nastavnici radi na daljinu, rekao je izvor San Tajmsa.

Posleškolske aktivnosti, sportski i drugi događaji takođe će biti otkazani, rečeno je sinoć. Školske zgrade će i dalje biti otvorene za osnovne usluge kao što su zakazano testiranje na COVID-19 i vakcine, i obroci, a direktori će biti na licu mesta, rekao je izvršni direktor Sindikata Učitelja Čikaga, Pedro Martinez.

Učenici su se vratili u školske zgrade u ponedeljak posle zimskog raspusta, intenzivirajući sukobe između okružnih i sindikalnih lidera oko bezbednosti škola.

Nastavnici su se zalagali za vraćanje učenja na daljinu jer Omikron verzija virusa povećava broj slučajeva koronavirusa, hospitalizacija i smrti. Lajtfut, Arvadi i Martinez su insistirali na nastavi uživo, rekavši da su deca bezbednija u školi.

Tekst: Serbian Times/Block Club Chicago Foto: Pat Nabong/Sun-Times

YOU MAY LIKE