Chicago
43°
Sunny
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 16mph W
Humidity: 48%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 0
SunMonTue
39/34°F
39/30°F
45/32°F

Published 7 months ago

By Antonije Kovačević

ĆERKA UHAPŠENOG SRBINA: Hrvati preko mog oca šalju poruku svim Srbima da se ne vraćaju na svoju dedovinu!

Srboljub Popratnjak(55), Srbin poreklom iz Knina, sa američkim državljanstvom i prebivalištem u Čikagu, uhapšen je pre nekoliko dana u Hrvatskoj zato što je na svom Fejsbuk profilu objavio naslovnu stranu američkog magazina “Tajm” iz 1942. godine sa fotografijom Draže Mihailovića.

Da stvar bude gora, Popratnjaka je sudija Prekršajnog suda u Šibeniku Mirjana Belamarić po kratkom postupku odudila na 15 dana zatvora.

Na ovu presudu, u čijem obrazloženju stoji da je osušeni “tokom avgusta 2019. i jula 2021. godine na svom profilu na društvenim mrežama iz mržnje objavljivao sadržaje koji vređaju nacionalne osećaje građana Republike Hrvatske”, reagovao je Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas”.

– Njegov krimen je taj što je objavio sliku Draže Mihailovića, i to onu iz magazina Tajm, iz čega bi se moglo zaključiti da su im i Amerikanci povredili nacionalna osećanja – naveo je “Veritas”, podvlačeći da Srboljub nijednom svojom rečju nije pominjao, a kamoli vređao građane Hrvatske.

ZBOG OVOGA JE DOBIO 15 DANA ZATORA: Fejsbuk objava Srboljuba Popratnjaka

Druga inkriminišuća slika, zbog koje Hrvati terete Srbina, snimljena je u Četničkom Domu u Indijani, koji pripada organizaciji koja je legalna u SAD-u i, koju američka vlada smatra za saveznike iz Drugog svetskog rata”.

Tragom ove vesti došli smo i do porodice Popratnjak, koja živi u Čikagu, gde smo razgovarali sa Srboljubovom suprugom Slađanom i ćerkom Ivanom.

-Moj otac Srboljub je američki i hrvatski državljanin a često i rado se vraća u svoju maticu, u Beograd i u Knin. U Hrvatsku redovno odlazi od 1998. godine, a sada je ispalo da njegove objave na Fejsbuku navodno vrijeđaju hrvatska nacionalna osjećanja. Moj otac je pravoslavni hrišćanin i ugledan građanin, poznat kao osoba koja se oduvek zalagala za red, mir i hrišćanske vrijednosti koje pripovjedaju poštovanje svakog čovjeka. On je i patriota, pa kako da ne bude? Njegov djed je pao u Drugom svetskom ratu, kao borac u kraljevskoj vojsci. Kao patriota on voli svoje, ponosan je na ono što jeste, pa se tako i predstavlja na svom Facebook profilu, kaže Ivana Popratnjak za Serbian Times.

Ona ističe da je presudom šibenskog suda “hrvatska država dokazala da ne dijeli te principe poštovanja drugih naroda iako su “ti narodi” njihovi građani, te da ovime omalovažava prava etničkih manjina.

-Izgleda je za tu istu hrvatsku vlast koja sve češće sprovodi ovakve taktike prestravljivanja naroda u poslednje vrijeme premala bila patnja onog avgusta 1995. godine, pa misle da bi i dalje trebali da omalovažavaju one koji su preživeli “Oluju”. Pa sada pokušavaju sumanutim optužbama da pravednog čovjeka, kakav je moj otac, predstave kao nekoga ko “mrzi druge”. Njihov problem očigledno nije nepostojeća mržnja, već njegova ljubav prema svome ognjištu koje bi oni voleli da on zaboravi. To je izgleda ono što stvara nemir i “vređa” njihova nacionalna osećanja, konstatuje naša sagovornica i dodaje:

– Moj otac nije dozvolio da ga pokoleba teška prošlost koje je obeležila njegovu mladost, već je nastavio da mukotrptno izgrađuje novi život u Americi, kao i mnogi ljudi koji su u političkim igrama izgubili svoje ognjište i postali nomadi. Sačuvali su ljudskost i ponovo izgradili i živote tamo gdje su uspjeli da nadju malo mira i sigurnosti. Ali nisu zaboravili ko su i odakle su, teškim radom su omogućili sebi da mogu redovno da obilaze svoju djedovinu i obnove njiohova imanja. Međutim, izgleda da se to ne dopada lokalnim vlastima u Hrvatskoj, kaže za naš portal Ivana Popratnjak

Na kraju, ona se otvoreno pita “šta tačno tu nije u redu” i “zašto Hrvate vrijeđa gospodin Dragoljub Mihajlović”?

-Ako ga je Amerika i pola svijeta proslavilo kao heroja, u čemu je onda problem? Kako njegova slika, ona što je objavljena u slavnom američkom “Time” magazinu, vrije]a hrvatska osjećanja? Srpski velikani ne služe da bilo koje druge narode omalovažaju ni vrijeđaju, zaključuje ćerka uhapšenog Srboljuba Popratnjaka.

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Facebook, privatna arhiva

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)