Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 7mph ENE
Humidity: 88%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

CEO ŽIVOT U ZATVORU: Sledbenica Čarlsa Mensona na slobodi posle više od 50 godina u ćeliji!

Lesli Van Houten, bivša članica porodice Menson, kulta Čarlsa Mensona koji je počinio više ubistava u Los Anđelesu u avgustu 1969. godine, puštena je iz zatvora na uslovnu slobodu u utorak nakon što je odslužila 53 godine, rekao je njen advokat.

Van Houten (73) je služila doživotnu kaznu, a njeno oslobađanje se očekivalo nakon što je guverner Kalifornije Gevin Njusom u petak najavio da će odustati od pokušaja da uskrati pomilovanje, piše Rojters.

U maju je kalifornijski žalbeni sud poništio Njusomovu odluku i utvrdio da Van Houten ispunjava uslove za uslovnu slobodu.

Guverner je mogao da podnese zahtev Vrhovnom sudu Kalifornije da preispita slučaj, ali se odlučio protiv toga, rekavši da je malo verovatno da će dalji žalbeni napori uspeti.

Van Houten je prva u porodici Menson koja je dobila uslovnu slobodu, pošto je završila u zatvoru na osnovu osuda vezanih za sedam ubistava u avgustu 1969.

Van Houten je u utorak napustila zatvor u južnom kalifornijskom gradu Korona i preselila se u kuću na nepoznatoj lokaciji gde će ostati godinu dana, rekla je njena advokatica Nensi Tetro.

„Ona je bila uzorni zatvorenik od dana kada je ušla u zatvor. Terapijom se bavila 40 godina. Ona je sada druga osoba“, rekao je Tetreault.

Van Houten je imala 19 godina kada su se ubistva dogodila, što ju je učinilo najmlađom od Mensonovih poklonika.

Odbor za uslovni otpust preporučio je prevremeno puštanje Van Hutena pet puta od 2016. godine, ali ga je Njusom tri puta odbio i dva puta njegov prethodnik na mestu guvernera Kalifornije.

Čarls Menson je preminuo u zatvoru 2017. godine u 83. godini, postavši jedan od najozloglašenijih kriminalaca 20. veka.

On je uputio svoje uglavnom mlade i ženske sledbenike da ubiju sedam ljudi, uključujući glumicu Šeron Tejt, u avgustu 1969. godine, što je, kako su tužioci rekli, deo plana za podsticanje rasnog rata.

Van Houten je osuđena za ubod nožem na smrt vlasnika prodavnice Lena LaBjanka i njegove supruge Rozmari u njihovoj kući u Los Anđelesu 10. avgusta 1969. godine.

Prethodne noći, članovi Mensonovog kulta upali su u dom na brdu u Los Anđelesu koji je Tejt delila sa svojim suprugom, rediteljem Romanom Polanskim, koji je u to vreme bio u Evropi.

Tejt je imala 26 godina i osam meseci trudnoće, a ubijena je zajedno sa četiri drugarice.

PROČITAJTE VIŠE:

“DRUGI PUT MI JE PODARILA ŽIVOT”: Dirljive reči ćerke Violete kojoj je mama Zlatica donirala bubreg! (FOTO)

PORAŽAVAJUĆI PODACI: Čak 54 odeljenja u Srbiji nema nijednog đaka, a ovi zanati izumiru!

SREBRO I BRONZA SIJAJU K’O ZLATO: Srpski matematičari osvojili dve medalje na Olimpijadi u Japanu!

Izvor: Danas
Foto: Printscreen Youtube/CBS 8 San Diego

YOU MAY LIKE