Connect with us

Amerika

ČEKA SE KONAČNA ODLUKA TRAMPA: Ovo su tri kandidatkinje za Vrhovni sud SAD! (VIDEO)

Published

on

Tramp u subotu objavljuje ime kandidatkinje za Vrhovni sud, a evo koje tri sudije su na vrhu liste kandidatkinja!

Predsednik Donald Tramp objavio je na Tviteru da će su subotu objaviti ime sudije koju želi da imenuje u Vrhovni sud, na mesto sudije Rut Bejder Ginzberg koja je preminula u petak.

Ranije je rekao da će njegov izbor biti između pet konzervativnih sudija, a sa jednom od tih kandidatkinja – Ejmi Koni Beret, sastao se u ponedeljak. Osim nje, na listi potencijalnih su i sudija sa Floride Barbara Lagoa, Alison Džons Rašing, Džoan Larsen, kao i zamenica pravnog savetnika Bele kuće Kejt Tod.

Kanidat demokrata na predsedničkim izborima Džo Bajden, pozvao je kandidata koji pobedi na izborima da sačeka sa nominacijom za Vrhovni sud do posle inauguracije u januaru 2021.

Ali, republikanci žele da iskoriste priliku i uz pomoć većine koju imaju u Senatu od 53 mesta, ojačaju konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu na 6-3, dok je pre smrti sudije Ginzberg ta većina bila 5-4. Predsednik Tramp je već postavio dvojisu sudija Vrhovnog suda, Nila Gorsača i Breta Kavanoa.

Nova kandidatkinja mogla bi da bude potvđena u Senatu do kraja godine, najavio je lider većine Mič Mekonel.

“Naredni korak će biti da Odbor za pravosuđe u kojem predsedava Lindzi Grejem da odluči kako će teći proces potvrde nominacije”.

Republikanci imaju dovoljno glasova da potvrde novu kandidatkinju, s obzirom na to da je senator Mit Romni iz Jute, inače Trampov kritičar, potvrdio da će glasati za imenovanje sudije.

Dve republikanske senatorke, Suzan Kolins iz Mejna i Lisa Murkovski sa Aljaske, najavile su da će glasati protiv imenovanja sudije pre izbora.

Ko su sudije koje Tramp razmatra?

Ejmi Koni Beret je predavala na Univerzitetu Notr Dam, jednom od najistaknutijih katoličkih univerziteta u SAD. Tramp je imenovao za apelacioni sud 2017, a demokrate su tada, protiveći se nominaciji, istakle snažnu ulogu religije u njenom životu.

Tada su citirali jedan od komentara upućenih studentima na Notr Damu kada je rekla da je “cilj karijere pravnika izgradnja carstva nebeskog”.

Demokratska senatorka Dajen Fajnstajn je tada ocenila da je Koni Beret nekvalifikovana za sudsku funkciju zbog snažnih religijskih uverenja, jer bi bila u poziciji da na osnovu toga odlučuje o pitanjima poput abortusa kojem se Katolićka crkva protivi.

“Dogma i pravo su dve različite stvari”, rekla je Fajnstajn.

Republikanci je, pak, vide kao pouzdani konzervativni glas u Vrhovnom sudu koji bi mogao da promeni presudu Ro protiv Vejda iz 1973. kojom se legalizuje abortus.

Ipak, Koni Beret je rekla da bi poštovala odluku Vrhovnog suda i da ne bi “stavljala svoja privatna uverenja iznad zakona”.

Sudija Barbara Lagoa je prva Amerikanka kubanskog porekla koja je imenovana u Vrhovni sud države Floride, pre nego što je postala federalni sudija 2019. Njeni roditelji su pobegli sa Kube od režima Fidela Kastra.

“Ona je izuzetna osoba. Mnogo sam čuo o njoj, ona je iz latino populacije i veoma je poštovana u Majamiju”, kazao je predsednik Donald Tramp.

Bila je na mestu državnog sudije više od decenihu pre nego što je guverner Floride Ron Desantis imenovao u vrhovni sud te države.

Ona je rekla da će zakon tumačiti onako kako je napisan.

“Uloga sudije je da primeni, a ne da promeni ono što su uradili predstavnici naroda”, rekla je po imenovanju. Manje od godinu dana kasnije, Tramp je imenovao na višu funkciju u federalni apelacioni sud.

Sudija Alison Džons Rašing je prošle godine imenovana u federalni apelacioni sud. Za njeno imenovanje u Senatu glasali su republikanci, a protiv su bile demokrate, aktivisti za ljudska prava, LGBT grupe.

Razlog za protivljenje bilo je njeno stažiranje u Alijansi za odbranu slobode, konzervativnoj hrišćanskoj organizaciji koja je branila pekara iz Kolorada koji je odbio da napravi tortu gej paru za venčanje. Drugi slučaj u kojem je učestvovala bio jodbijanje poslodavaca da zaposlenom plati zdravstveno osiguranje za kontracepciju ako se to kosi sa njegovim religijskim uverenjima.

Sudija Rašing je takođe branila odluku iz 1996. da se brak definiše kao zajednica između muškarca i žene.

Ipak, u Alijansi za odbranu slobode branili su sudiju Rašing uz obrazloženje da je Senat potvrdio ne samo zato što je visoko kvalifikovan advokat, već i profesionalno sposobna žena od integriteta.

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / CNBC Television

Advertisement