Chicago
70°
Partly Cloudy
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 11mph NE
Humidity: 80%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
TueWedThu
72/63°F
66/63°F
66/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

CARINA NA ĆIRILICU: Hrvatska zaustavila 300 bukvara za srpsku decu, traže još i kaznu od 1.000 evra!

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević ispričao je danas, gostujući na RTS, da je ćirilične bukvare za srpsku decu, koja žive u Hrvatskoj, neobično teško uneti na teritoriju te države.

Milićević je otkrio da njegovoj delegaciji nije bilo omogućeno da unesu 300 bukvara, i to pod pretnjom da će morati da plate kaznu u iznosu od 1.000 evra.

Ministar i članovi njegovog kabineta imaju praksu da, kad god putuju u inostranstvo, ponesu bukvare i lektire za decu koja pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku.

Do sada im ni na jednoj granici nisu pravili problem, osim kada su bukvare pokušali da unesu u Hrvatsku.

“Mi poštujemo zakone drugih država, ali meni to liči kao carina na ćirilicu. Sve može, ali ne može ćirilica, ne možete dostaviti bukvare u Hrvatsku. Mnogo knjiga mesecima unazad čekaju da bi bile dostavljene našim sunarodnicima tamo. I to je za mene neverovatno, još jedna vrsta pritiska. Mi ćemo dostaviti bukvare, makar platili kaznu za svaki taj bukvar iz svog džepa, ali mališani će do početka školska godine dobiti svih tristotine bukvara”, izjavio je Milićević gostujući na RTS.

PROČITAJTE VIŠE:

Nemili događaj odigrao se 27. juna ove godine kada je delegacija krenula u selo Dalmatinsko Kosovo kod Knina, gde je trebalo da proslave Vidovdan sa srpskom decom u crkvi Lazarica, i da prisustvuju svečanostima koje su upriličene povodom tog velikog praznika.

“Zanimljivo je da su bukvari do tada više puta preneseni preko granice sa Hrvatskom, kada su ministar i članovi njegove delegacije nosili bukvare i lektire za srpsku decu u Sloveniji, Austriji, Italji”, priča izvor.

Međutim, kada je trebalo da bukvari ostanu na teritoriji Hrvatske, tu je nastao problem.

“Ovom prilikom je carinik podrobno ispitivaju gde delegacija ide, kome nose bukvare, a potom je rečeno da oni ne mogu da se prenesu preko granice. Tvrdili su da je u pitanju šverc i hteli su da pišu kaznu iako je delegacija imala uredne papire o tome da je u pitanju donacija ministarstva udruženju u Hrvatskoj”, kaže naš dobro obavešten izvor.

Međutim, carinik je nastavio da preti kaznama, i nije dozvolio da se bukvari unesu na teritoriju Hrvatske.

POVEZANE TEME:

ČUVARI SRPSKE ĆIRILICE: Škola kaligrafije u Prizrenu okupila veliki broj mališana sa KiM! (VIDEO)

HEROJSKI ČIN SRBA U CRNOJ GORI: Spasili 9 ljudi sa potonulog glisera! (FOTO)

ŠEF SRPSKIH SPASILACA U GRČKOJ: Borimo se sa vatrenom stihijom, čuju se detonacije, veoma je ozbiljno! (VIDEO)

Izvor: Telegraf
Foto: Printscreen YouTube / Al Jazeera Balkans

YOU MAY LIKE