Connect with us

Istorija

ČAK 300 BISERA I 30 RUBINA: Evo kako je izgledala kruna cara Dušana! (FOTO)

Published

on

Istorijski muzej Srbije pokrenuo je nedavno projekat izrade replika kruna iz prednemanjićkog, nemanjićkog i ponemanjićkog perioda, u okviru kojeg je filigranista Goran Ristović Pokimica iz Kraljeva napravio repliku krune cara Dušana na osnovu izgleda krune na fresci u manastiru Lesnovo.

Ta kruna će biti deo stalne postavke Istorijskog muzeja Srbije zajedno sa drugim krunama srpskih srednjovekovnih vladara i vladarki, koje su već izrađene, poput krune kraljice Jelene Anžujske i krune carice Jelene, ili koje će tek biti napravljene (kruna kralja Milutina, kruna kralja Tvrtka I Kotromanića, kruna despota Stefana Lazarevića).

Kruna cara Dušana teška je oko 1,7 kilogram i sastavljena je od 14 uzgajanih rubina, 14 uzgajanih safira, 16 duguljastih rubina, 16 lapis lazulija, 12 ametista i 304 slatkovodna bisera, piše Opanak.rs.

Izrada krune trajala je šest meseci, što svedoči o složenosti i zahtevnosti tog posla i trudu uloženom u njega.ž

Autor je koristio čak 13 tehnika prilikom njene izrade: valjanje, isecanje, kovanje, tordiranje, granulacija, ručna gravura, filigran, nitovanje, lotovanje, poliranje, pozlata, obrada kamena i fasovanje.

U pitanju je isključivo ručni rad, piše Srpska srednjovekovna istorija.

Razlika između originalne i replike krune je u metalu koji je korišćen za njenu izradu. Dok je originalna kruna skoro sigurno bila napravljena od zlata, replika je napravljena od pozlaćenog srebra.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen Facebook / Српска средњовековна историја

Advertisement