Connect with us

Srbija

BRUKA ZA SRBIJU: Greška na spomeniku herojima misije Halijard u Pranjanima! (FOTO)

Published

on

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca prisustvovao obeležavanju 76. godišnjice Operacije Halijard u kojoj je 1944. spaseno i izbavljeno više od 500 pilota i članova posada američkih aviona oborenih iznad Srbije.

Tom prilikom položio je venac na spomen ploču na kojoj piše: “S verom u Boga, za kralja i otačbinu”. Da, baš tako – ne otadžbinu, već otačbinu.

Teško da ova greška može biti smešna kao neke druge koje smo viđali svih ovih godina…Jer ipak se radi o spomeniku.

Tviter naravno uprkos tome nije mirovao, pa su komentari išli od “Vuče KaraDŽiću vrati se”, do “sve je pod kontrolom, samo će okrenuti kamen i napisati ponovo”.

Zanimljivo je i da je Vlada Srbije izdvojila 25 miliona dinara na ime dotacije Fondaciji “Halijard” za izgradnju spomenika u Pranjanima, a to je nastavak doniranja, jer je prošle godine iz budžeta u istu svrhu dato skoro 17 miliona dinara, prenosi N1.

Misija “Halijard” jedna je od najvećih akcija evakuacije oborenih savezničkih avijatičara u okupiranoj Evropi. Spasavanje savezničkih pilota izvela je avijacija SAD u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u Otadžbini generala Dragoljuba Mihailovića. Tokom Drugog svetskog rata u Jugoslaviji je spaseno više od 1.000 članova savezničke posade, od čega polovina na teritoriji Srbije.

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen Twitter @VMedjak

Advertisement